Συμφωνία Putin-Erdogan με βασικό κερδισμένο τον Assad!

Συμφωνία Putin-Erdogan με βασικό κερδισμένο τον Assad!

Μετά από 6.5 ώρες συνομιλιών και διαπραγματεύσεων ο Vladimir Putin και ο Recep Tayyip Erdogan κατέληξαν σε μια συμφωνία που φαίνεται θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές εκτός  από τους Κούρδους.

Θα ικανοποιεί όμως περισσότερο τον πρόεδρο της Συρίας Bashar Al-Assad που χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα, ξαφνικά θα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών που είχαν υπό τον έλεγχο τους οι Κούρδοι τα τελευταία 8 χρόνια στη βόρεια Συρία εκτός από την περιοχή μήκους 120 χιλιομέτρων που συμφώνησε ο Erdogan με τον Pence.

Από τη συμφωνία που αποτελείται από 10 σημεία προκύπτει πως οι δυνάμεις του Assad σε συνεργασία με τις Ρωσικές δυνάμεις  εντός 150 ωρών ( 6 ημέρες)θα μπουν στις περιοχές που σήμερα ελέγχουν οι Κούρδοι, εκτός των περιοχών που σήμερα ελέγχει η Τουρκία μέσω της επιχείρησης της Πηγής της Ειρήνης, για να εξασφαλίσουν την αποχώρηση των δυνάμεων της πολιτοφυλακής των Κούρδων YPG σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας.

Παράλληλα δυτικά και ανατολικά των περιοχών που ελέγχει η Τουρκία με την επιχείρηση πηγή της Ειρήνης η Τουρκία μαζί με την Ρωσία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή Kamisli.

Οι δυνάμεις του YPG θα φύγουν από τις πόλεις Manbij και Tell Rifaat.

Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως η Ρωσία αναγνωρίζει το στάτους κβο της στρατιωτικής επιχείρησης που πραγματοποίησε η Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες.

Με τη συμφωνία αυτή ο Erdogan πετυχαίνει την απομάκρυνση τoυ στρατού των Κούρδων (YPG) και να πάνε νοτιότερα κατά 30 χιλιόμετρα. Όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα με την περιοχή της επιχείρησης της Πηγής της Ειρήνης. Με αποτέλεσμα να αποκλείεται το ενδεχόμενο δημιουργίας αυτόνομης Κουρδικής περιοχής δίπλα από τα σύνορα με την Τουρκία. Έτσι όλη η μεθόριος Τουρκίας- Συρίας θα είναι υπό τον έλεγχο ή του Assad ή του Erdogan.

Ο Putin μαζί με τον πρόεδρο της Συρίας Assad πετυχαίνουν τον έλεγχο της περιοχής που μέχρι σήμερα είχαν υπό τον έλεγχο τους οι Κούρδοι.

Οι Κούρδοι της περιοχής ικανοποιούνται μόνο στο σημείο της μη πραγματοποίησης στρατιωτικής επιχείρησης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως συμβαίνει τώρα στη ζώνη Tell Abyad-Ras Al Ayn βάσει τις συμφωνίας που υπογράφηκε με τις ΗΠΑ.

Εντύπωση προκάλεσε πως ο Vladimir Putin ανέφερε πως για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή η Άγκυρα θα πρέπει να συνεννοηθεί με  την Δαμασκό.

Ο Erdogan από την πλευρά του ξεκαθάρισε πως σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας./ibna