Επιστολή Μονίμου Αντιπροσώπου Ανδρέα Μαυρογιάννη στον ΓΓ ΟΗΕ για το θέμα των Βαρωσίων

Επιστολή Μονίμου Αντιπροσώπου Ανδρέα Μαυρογιάννη στον ΓΓ ΟΗΕ για το θέμα των Βαρωσίων

Πρόσκληση προς την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις απειλητικές δηλώσεις για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Πρόσκληση προς την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις απειλητικές δηλώσεις για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και μαζί με την υποτελή διοίκηση στα κατεχόμενα να συμμορφωθούν με τις σαφείς εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας να σεβαστούν το ειδικό καθεστώς των Βαρωσίων, απηύθυνε η κυπριακή κυβέρνηση, με επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Η επιστολή – με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου – που εστάλη προς τον Γενικό-Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres και κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρεται όπως μεταδίδει από τις ΗΠΑ το κυπριακό πρακτορείο στις ενέργειες του παράνομου τουρκικού κατοχικού καθεστώτος και τις συνεχιζόμενες απειλές για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος επισημαίνει στην επιστολή του ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επανειλημμένα έχει επιστήσει την προσοχή των Ηνωμένων Εθνών, στις ανησυχίες της για τις συνεχιζόμενες Τουρκικές απειλές για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Μετά από αίτημα της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάση του άρθρου 35 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, το θέμα συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο εξέδωσε στις 9 Οκτωβρίου, δήλωση προς τον Τύπο στην οποία σημειώνει ότι τα μέλη του Συμβουλίου «υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992), και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα». Επιπλέον, επισημαίνει ότι το ειδικό καθεστώς των Βαρωσίων έχει καθοριστεί με διάφορες διατάξεις οι οποίες υιοθετήθηκαν είτε απευθείας από το Συμβούλιο Ασφαλείας, είτε εγκρίθηκαν από αυτό. Το πλαίσιο για επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του, καθορίζεται από την Υψηλού Επιπέδου Συμφωνία του 1979, η οποία χαιρετίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο ψήφισμα 482 (1980), καθώς και από τα ψηφίσματα 550 (1984), 789 (1992) και 2483 (2019).

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογραμμίζει επίσης, ότι το ξεχωριστό καθεστώς των Βαρωσίων, ως περιοχή η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Τουρκικού στρατού και μια περιοχή στην οποία η Τουρκία έχει αποκλειστικό έλεγχο και ευθύνη, αναγνωρίζεται σε πολλές εκθέσεις του Γενικού-Γραμματέα, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι «ο ΟΗΕ συνεχίζει να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για το status quo στα Βαρώσια”. Υπενθυμίζεται ότι η πόλη καταλήφθηκε, και οι κάτοικοι της εκδιώχθηκαν βίαια, κατά τη δεύτερη φάση της Τουρκικής στρατιωτικής εισβολής το 1974, λεηλατήθηκε και περιφράχθηκε από τον Τουρκικό στρατό, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει αποκλειστική πρόσβαση στην πόλη.

Τονίζει επίσης, ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένει από την κυβέρνηση της Τουρκίας και την παράνομη υποτελή διοίκηση της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όπως συμμορφωθούν προς τις σαφείς εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας να σεβαστούν το ειδικό καθεστώς των Βαρωσίων. Ενέργειες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το δικαίωμα επιστροφής και το περιουσιακό δικαίωμα των νόμιμων κατοίκων της πόλης, θα πρέπει να αποφεύγονται. Πρόσθεσε επίσης, ότι αναμένεται  από την Τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις απειλητικές δηλώσεις των υψηλών αξιωματούχων της για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και τις παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας με την πραγματοποίηση μελετών καταγραφής των περιουσιακών της στοιχείων. Καταλήγοντας, ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης σημειώνει στην επιστολή του, ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου του 1979.

«Μια τέτοια ενέργεια θα χρησίμευε ως ένα απτό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί στοιχείο αλλαγής του παιγνιδιού, συμβάλλοντας τα μέγιστα στις προσπάθειες δημιουργίας ενός υποστηρικτικού κλίματος για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, που θα οδηγήσει σε μία δίκαιη και διαρκή συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος»./ibna