Απαραίτητη η δράση κατά της ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές στα Δυτικά Βαλκάνια

Απαραίτητη η δράση κατά της ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές στα Δυτικά Βαλκάνια

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο «Διευκόλυνση της περιφερειακής συνεργασίας στην αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές και στη στήριξη των αρχών για την υπέρβαση των κυριότερων προκλήσεων των σωφρονιστικών συστημάτων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων» κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αυξανόμενος αριθμός βίαιων εξτρεμιστών παραβατών, συμπεριλαμβανομένων των ξένων τρομοκρατών, στα Δυτικά Βαλκάνια απαιτεί την επανεξέταση των υφιστάμενων μέτρων και κοινών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση αυτής της κατηγορίας κρατουμένων.

Η περιφερειακή διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Σεράγεβο, συγκέντρωσε περισσότερους από 80 επαγγελματίες σωφρονιστές, αξιωματικούς και αντιπροσωπούς που αντιμάχονται τον βίαιο εξτρεμισμό από την Αλβανία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία, σηματοδότησε την έναρξη του έργου, «Ενίσχυση των ικανοτήτων των σωφρονιστικών οργάνων στην αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές στα Δυτικά Βαλκάνια». Ο κύριος στόχος του είναι να συμβάλει στη βελτίωση της περιφερειακής ασφάλειας αντιμετωπίζοντας τη ριζοσπαστικοποίηση στις φυλακές και απομακρύνοντας τους κρατουμένους από τη βία.

Ο κ. Josip Grubeša, Υπουργός Δικαιοσύνης της Β-Ε, επεσήμανε ότι η πολυπλοκότητα του θέματος απαιτεί περιφερειακή συνεργασία και ανταλλαγή ορθών πρακτικών προκειμένου να διατηρηθεί η ορθή λειτουργία του κράτους δικαίου κατά την αντιμετώπιση αυτού του είδους εγκληματιών.

«Μέσω των θεσμικών και νομοθετικών μεταρρυθμίσεών της, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει ήδη επιδείξει τη δέσμευσή της να καταπολεμήσει ενεργά κάθε είδους τρομοκρατία και ριζοσπαστικοποίηση. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον στενό συντονισμό των δραστηριοτήτων σε όλα τα επίπεδα, καθώς και στην ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, ιδίως με τα κράτη μέλη της ΕΕ, τις ΗΠΑ και χώρες της περιοχής», κατέληξε ο Grubeša.

Το έργο «Βελτίωση των ικανοτήτων των σωφρονιστικών οργάνων στην αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές στα Δυτικά Βαλκάνια» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης με 2 εκατ. ευρώ και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο του 2022, δήλωσε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Β-Ε.

Θα υποστηρίξει άμεσα την εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο υπεγράφη στα Τίρανα τον Οκτώβριο του 2018.

«Το σχέδιο συνεπάγεται την ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης των φυλακών, μεταξύ άλλων στους τομείς της πρόληψης, της αποδέσμευσης, της αποκατάστασης, της επανένταξης, καθώς και της διαχείρισης και της συνέχειας της υποστήριξης των κρατουμένων τρομοκρατών που απελευθερώνονται από τη φυλακή και άλλων κατηγορουμένων που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στις φυλακές», δήλωσε ο Filip De Ceuninck, περιφερειακός συμβούλος της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατία.

Ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να παρέχεται επαρκής κατάρτιση σχετικών φορέων, όπως αξιωματικοί επιβολής του νόμου, προσωπικό των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και αξιωματικοί επιτήρησης.

Ο Gianluca Esposito, επικεφαλής του Τμήματος Δράσης κατά του Εγκλήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι η δράση αποσκοπεί στην έναρξη μιας αποτελεσματικής και βιώσιμης συνεργασίας μεταξύ των φυλακισμένων και των επαγγελματιών του τομέα σε ολόκληρη την περιοχή.

«Ο ισχυρός συντονισμός είναι απαραίτητος. Ο ρόλος των μηχανισμών συντονισμού για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού είναι απαραίτητος», δήλωσε ο Esposito.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος οριζόντιας διευκόλυνσης 2019-2022, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης./ibna