Ξεκίνησε η κατασκευή του αγωγού Balkan Stream

Ξεκίνησε η κατασκευή του αγωγού Balkan Stream

Την έναρξη των εργασιών κατασκευής της επέκτασης, επί βουλγαρικού εδάφους, του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, ο οποίος αποκαλείται ανεπίσημα Balkan Stream, εγκαινίασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Boyko Borisov.

Πρόκειται, ειδικότερα, για τον αγωγό που θα ενώσει τα δίκτυα φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Τουρκίας με τα δίκτυα Βουλγαρίας – Σερβίας και όπως έκανε γνωστό ο Βούλγαρος αξιωματούχος η συνολική επένδυση για το έργο θα ανέλθει στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Η πραγματική διαφοροποίηση στην προμήθεια φυσικού αερίου θα επιτευχθεί στα Βαλκάνια και την Ουγγαρία όταν ολοκληρωθεί ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου με την Ελλάδα (Interconnector Greece – Bulgaria – IGB) στον οποίο η Βουλγαρία επενδύει 500 εκατομμύρια ευρώ” δήλωσε ο Boyko Borisov, προσθέτοντας ότι το εν λόγω έργο “θα επιτρέψει στην Βουλγαρία να καταστεί ένα σημαντικό κέντρο διανομής φυσικού αερίου”.

“Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλουμε να διατηρήσουμε την στρατηγική θέση της Βουλγαρίας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης” υπογράμμισε από την πλευρά της η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova, επισημαίνοντας ότι ο αγωγός Balkan Stream “είναι σημαντικός τόσο για την Βουλγαρία, όσο και για την ευρύτερη περιοχή”.

Και τούτο διότι “ο αγωγός Βalkan Stream, σύμφωνα με την ίδια, θα επιτρέψει την διαφοροποίηση των πηγών του φυσικού αερίου, όπως επίσης και των διαδρομών προμήθειας του ενώ, παράλληλα, θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής”.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω αγωγός θα διατρέξει το έδαφος έντεκα περιοχών στην Βουλγαρία (Varna, Shumen, Razgrad, Targovishte, Ruse, Veliko Turnovo, Lovech, Pleven, Vratsa, Montana και Vidin).

Υπενθυμίζεται ότι τις εργασίες κατασκευής του εν λόγω αγωγού υλοποιεί η κοινοπραξία Arkade, την οποία τον Απρίλιο του 2019 η Bulgartransgaz EAD όρισε ως ανάδοχο και με την οποία στην συνέχεια, στις 18 Σεπτεμβρίου, υπέγραψε σύμβαση.

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι η Βουλγαρία από την 1η Ιανουαρίου θα λάβει τις απαραίτητες ποσότητες φυσικού αερίου, ήτοι, 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου./ibna