Σήμερα η Έκθεση προόδου της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής για τη Ρουμανία

Σήμερα η Έκθεση προόδου της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής για τη Ρουμανία

Το απόγευμα της Τρίτης θα δοθεί στη δημοσιότητα η Έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Ρουμανία η οποία σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα είναι μια από τις πλέον επικριτικές της τελευταίας δεκαετίας.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη Ρουμανία, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης (MCV) είναι μία από τις πλέον επικριτικές της τελευταίας δεκαετίας, ανέφεραν σε δημοσιογράφους επίσημες πηγές που είδαν το σχέδιο εγγράφου. Όπως εξήγησαν, οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες σημειώνουν στην  έκθεση ότι ο αγώνας για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχει χάσει την έντασή του κι η δραστηριότητα της Εθνικής Διεύθυνσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (DNA) παρουσιάζει μεγάλη κάμψη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Έκθεση είναι πολύ πιο σκληρή για τη Ρουμανία από ο,τι για τη Βουλγαρία και επισημαίνουν ότι οι Αρχές του Βουκουρεστίου δεν έχουν υλοποιήσει μεγάλο μέρος των συστάσεων της Επιτροπής στην τελευταία έκθεση του MCV.

Έντονες επικρίσεις διατυπώνονται για το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, τις δυσλειτουργίες του και την έλλειψη συνεργασίας εντός του θεσμού. Το ίδιο και για την Υπηρεσία που ερευνά έκνομες ενέργειες στο χώρο της Δικαιοσύνης SIIJ, για την οποία σημειώνεται ότι συστάθηκε χωρίς διαβούλευση και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας. Στην έκθεσή της, τον περασμένο Ιούνιο, η Επιτροπή παρατηρούσε ότι οι επικεφαλής εισαγγελείς δεν τελούν ξεκάθαρα υπό τον ιεραρχικό έλεγχο του γενικού εισαγγελέα, διερωτάτο για τους λόγους ίδρυσης του τμήματος που ερευνά τους δικαστές και επισήμαινε ότι το τμήμα αυτό κινδυνεύει να μετατραπεί σε “εμπόδιο στο δρόμο του αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς”.

Στην έκθεση MCV για τη Ρουμανία, υπογραμμίζεται επίσης, ότι δεν υπάρχει διαδικασία τέτοια, ώστε ο διορισμός στις εισαγγελίες να γίνεται χωρίς την εμπλοκή του πολιτικού παράγοντα και ότι δεν προτείνεται καμία λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ επισημαίνεται αρνητικά και το γεγονός ότι στα ανώτατα πόστα  βρίσκονται προσωρινοί επικεφαλής.

Η Έκθεση της Επιτροπής στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης (MCV) αναμένεται να λάβει την έγκριση του Κολεγίου των Επιτρόπων και να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα, το απόγευμα.

Σε δηλώσεις του ο Ευρωβουλευτής του PLUS, Dragoș Tudorache, υποστηρίζει ότι η Βουλγαρία “γλιτώνει” από τον Μηχανισμό MCV, ενώ η Ρουμανία όχι, γεγονός που “είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης διακυβέρνησης από το PSD (…) Το 2016 συζητούσαμε με την Επιτροπή βήμα την άρση του MCV. Από τον Ιανουάριο του 2017, η μαφία PSD-ALDE κατέστρεψε όποια πρόοδο είχαμε κάνει και όλη την  εμπιστοσύνη που είχαμε κερδίσει στο διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους”./ibna