Η αντιπολίτευση στη Β. Μακεδονία απαιτεί ψήφισμα κατά της βουλγαρικής διακήρυξης

Η αντιπολίτευση στη Β. Μακεδονία απαιτεί ψήφισμα κατά της βουλγαρικής διακήρυξης

Η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να υιοθετήσει ένα ψήφισμα που θα πει στη Βουλγαρία ποιες είναι οι νέες κόκκινες γραμμές στο ψήφισμα που ενέκρινε το βουλγαρικό Κοινοβούλιο. Αυτή είναι η πρόταση του ηγέτη του VMRO DPMNE Hristijan Mickovski. Ο ίδιος κατέθεσε αυτό το αίτημα και στη συνεδρίαση των ηγετών υπό τον Πρόεδρο Stevo Pendarovski, λαμβάνοντας την έγκριση όλων των κομμάτων.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι θα αντιδράσει τις επόμενες μέρες μέσω του Κοινοβουλίου ή με κάποιο άλλο τρόπο. “Όλοι συμφώνησαν, συμπεριλαμβανομένων των Pendarovski και Zaev, ότι απαιτείται άμεση αντίδραση. Θα δούμε τις επόμενες μέρες πώς θα προχωρήσει αυτό το θέμα. Αν δεν αναλάβουν πρωτοβουλία, το VMRO-DPMNE θα το πράξει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του VMRo-DPMNE, Igor Janusev.

Το SDSM υποστηρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εθνική ταυτότητα και την ταυτότητα που έχουν σφραγιστεί στα Ηνωμένα Έθνη. “Οι σχέσεις με τη Βουλγαρία και όλους τους γείτονές μας πρέπει να οικοδομηθούν υπεύθυνα, χωρίς να προσβάλλουν κανέναν και χωρίς να διαταράσσουν τα εθνικά συναισθήματα κάποιου. Γνωρίζουμε ότι η Δημοκρατία της Βουλγαρίας βρίσκεται στην τελευταία φάση της εκστρατείας για τις τοπικές εκλογές και γνωρίζουμε ότι σε λίγο καιρό προεκλογική εκστρατεία θα ξεκινήσει και στη χώρα μας. Και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην επιτρέπουμε να γίνει η συμφωνία πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό θα ήταν αντίθετο στο σκοπός της συμφωνίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του SDSM Kostadin Kostadinov.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε πρόσφατα από το βουλγαρικό κοινοβούλιο περιλαμβάνει περίπου είκοσι αιτήματα, όπως η κατάργηση της μακεδονικής γλώσσας και η αποκήρυξη της μακεδονικής μειονότητας, τα οποία πρέπει να εκπληρώσουν οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να μην εμποδίσουν τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του κράτους. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας υποστήριξε τον ορισμό ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη βόρεια Μακεδονία κατά τη διάρκεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα δύο κράτη, η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία, υπέγραψαν συμφωνία σχέσεων καλής γειτονίας την 1η Αυγούστου 2017, αλλά η εφαρμογή της δεν έχει ακόμη επιτευχθεί λόγω των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με την εθνικότητα ορισμένων ιστορικών προσώπων τα οποία διεκδικούν και οι δύο πλευρές./ibna