«Πράσινο φως» ΤΧΣ για το deal Πειραιώς-Intrum

«Πράσινο φως» ΤΧΣ για το deal Πειραιώς-Intrum

Το «πράσινο φως» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έλαβε χθες η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την Intrum για την ανάθεση της διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας ύψους 27 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και τη μεταφορά των υπαλλήλων που εργάζονταν στη μονάδα διαχείρισης καθυστερήσεων (RBU) της Τράπεζας Πειραιώς στη νέα εταιρεία διαχείρισης, την Alternative Financial Solutions (AFS), η οποία έλαβε πρόσφατα άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, έχοντας ήδη εξασφαλίσει και την έγκριση του SSM, και περνάει σε φάση υλοποίησης.

Από εκεί και πέρα, η AFS θα μετονομαστεί σε Intrum Hellas και θα ανήκει κατά 80% στον σουηδικό όμιλο και κατά 20% στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ μέρος της συμφωνίας είναι και η δημιουργία μιας δεύτερης εταιρείας, με την ίδια μετοχική σύνθεση, η οποία θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που έχει στην κατοχή της η τράπεζα, ύψους 1 δισ. ευρώ. Η συμφωνία έχει αποτιμηθεί στα 410 εκατ. ευρώ και το τίμημα για την απόκτηση του 80% της πλατφόρμας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Intrum διαμορφώθηκε στα 328 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 296 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα 32 εκατ. ευρώ μετά το 2022, εφόσον επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι, που περιλαμβάνει η συμφωνία μετόχων.

Η συμφωνία εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για την κεφαλαιακή της ενίσχυση με την άντληση 400 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης ομολόγου της κατηγορίας Tier II, που υλοποιήθηκε τον Ιούνιο, καθώς και τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 15 δισ. ευρώ έως και το 2021. Συγκεκριμένα, το πλάνο μείωσης των κόκκινων δανείων, το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει η Intrum ως αποκλειστικός διαχειριστής του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας, προβλέπει ότι το 2019 τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ, το 2020 κατά 6,5 δισ. ευρώ και κατά 5 δισ. ευρώ το 2021./ibna