Πέτσας: Τασσόμαστε πάντα υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Βαλκανίων

Πέτσας: Τασσόμαστε πάντα υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Βαλκανίων

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την απουσία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τόσο στο Συριακό όσο και -κυρίως- στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και της ενταξιακής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας θέλησε, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Κατά τα λοιπά ο  κ. Πέτσας άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015, αν και πρόσθεσε ότι “το μόνο καινούργιο στοιχείο είναι η δήλωση Τσίπρα ότι θα μιλήσει με διευθύνσεις και ονόματα. Περιμένουμε το Βιβλίο του”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να κάνει σχόλιο για την προανακριτική και την συνέντευξη Παπαγγελόπουλου που δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, λέγοντας ότι “θα δούμε τι είπε”.

Είμαστε υπέρ την ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων

Για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ο κ. Πέτσας απέφυγε να κάνει σχόλιο για το “βέτο” της Γαλλίας και σημείωσε ότι “εμείς τασσόμαστε πάντα υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Βαλκανίων”. Ωστόσο προκύπτει ότι “ βάλλαμε την υπογραφή μας σε μία συμφωνία που εξαρτάται από την διάθεση της άλλης χώρας και αυτό επιβεβαιώνει τις αιτιάσεις μας ότι είναι μία κακή Συμφωνία. Από εκεί και πέρα εμείς θέλουμε να βελτιώσουμε την ενταξιακή προοπτική των Βαλκανικών χωρών”.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε το Τζόκερ

Για το θέμα που έχει προκύψει με την ταινία Τζόκερ ο κ. Πέτσας είπε ότι σε όλη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε σε ένα προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν υπάρχει, ότι είναι νεοφιλελεύθερος και ακροδεξιός. Αυτό κατέρρευσε την βραδιά των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης ηγείται ενός μεγάλου κεντροδεξιού κόμματος. Αυτό που βλέπουμε τώρα, συνέχισε ο κ. Πέτσας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να το επαναλάβει, αλλά δεν της έκατσε το τζόκερ. Όσο για την αστυνομία είπε ότι κάνει την δουλειά της εφαρμόζοντας το νόμο που έχει και την υπογραφή του Γιάννη Ραγκούση. Αν πρέπει να επανεξεταστεί αυτό είναι θέμα της Βουλής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε εκτεταμένα και στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ: “Σε ό,τι αφορά τη Συρία, υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης και έκκληση για οριστική κατάπαυση του πυρός. Άλλωστε, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ε.Ε. είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή μας και τους κινδύνους που δημιουργούνται. Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρωθυπουργός κατάφερε να ενσωματωθούν στο κείμενο των Συμπερασμάτων οι θέσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπήρξε επικύρωση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, όπου προσδιορίστηκε με μεγαλύτερη σαφήνεια το πλαίσιο των κυρώσεων για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις εντός των χωρικών υδάτων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, επανέλαβε ότι η πολιτική ορισμένων χωρών που δεν θέλουν να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε επιμερισμό του προβλήματος είναι απαράδεκτη. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου Β, για την περίπτωση που ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με ροές οι οποίες δεν είναι διαχειρίσιμες, στέλνοντας, ταυτόχρονα, ένα ξεκάθαρο μήνυμα

Αφού αναφέρθηκε ο Στέλιος Πέτσας στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση για τη μείωση των ροών και την αύξηση των επιστροφών, έσπευσε να διαμηνύσει προς τους οικονομικούς μετανάστες, που δεν δικαιούνται άσυλο, ότι εάν δώσουν τα λεφτά τους σε διακινητές – ελπίζοντας πως θα περάσουν μόνιμα στην Ευρώπη- στο τέλος θα τα χάσουν. Διότι, ακόμα και εάν έρθουν στην Ελλάδα, εφόσον δεν δικαιούνται άσυλο, θα γυρίσουν πίσω στην Τουρκία.  Θέλουμε να ξέρουν δηλαδή ότι δεν μπορούν πια να έρχονται εδώ και να κάνουν αίτηση ασύλου με την ελπίδα ότι θα παραμείνουν στη χώρα μας για πάντα, όπως συνέβαινε με την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι βρίσκεται ήδη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί εντός της Εβδομάδας το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα».

Επίσης κατατέθηκε στη Βουλή χθες βράδυ και το νομοσχέδιο «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις» – που ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση – για την επίσπευση των διαδικασιών και την αυστηροποίηση των όρων που αφορούν στη χορήγηση ασύλου, ενημέρωσε τους πολιτικού συντάκτες ο κ. Πέτσας.

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού σημείωσε ότι, «Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη δυνατότητα των εκτός της χώρας εκλογέων να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Σήμερα στις επτά το απόγευμα θα γίνει η τρίτη κατά σειρά συνάντηση. Επαναλαμβάνουμε ότι κόκκινη γραμμή για την Κυβέρνηση είναι ο σεβασμός της συνταγματικής αρχής για την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων, όπου κι αν διαμένουν. Εδώ και δεκαετίες το πολιτικό σύστημα δεν κατάφερε να κάνει πράξη το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Ελπίζουμε απόψε να γίνει αυτό πράξη, μετά την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Θα πρόκειται για ιστορική στιγμή. Και κορυφαία πράξη συναίνεσης του πολιτικού συστήματος»./ibna