Πρώην ανώτερος διοικητής του KLA κλήθηκε στη Χάγη

Πρώην ανώτερος διοικητής του KLA κλήθηκε στη Χάγη

Ο πρώην ηγέτης του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA) Azem Syla κλήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον της Ειδικής Εισαγγελίας στη Χάγη, αλλά δεν ήταν σαφές για ποιο λόγο έγινε η κλήση. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον δικηγόρο του, Besnik Berisha.

Ο κ. Syla, πρώην μέλος του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου και ανώτερος αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι μόνο ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους του Κοσσυφοπεδίου που καλούνται στη Χάγη.

Η Ειδική Εισαγγελική Υπηρεσία στο Δικαστήριο της Χάγης έχει επιφορτιστεί με τη διερεύνηση δολοφονιών, απαγωγών, παράνομων κρατήσεων, σεξουαλικής βίας και άλλων εγκλημάτων που φέρεται να διαπράχθηκαν από τα μέλη του KLA από τις αρχές του 1998 έως τα τέλη του 1999.

Τα Ειδικά Δικαστήρια για το Κοσσυφοπεδίου με έδρα τη Χάγη αναμένεται να δικάσουν αυτούς στους οποίους θα απαγγείλουν κατηγορίες οι εισαγγελείς. Ωστόσο, δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη κατηγορητήρια.

Από πέρυσι, ο Ειδικός Εισαγγελέας έχει ανακρίνει αρκετές δεκάδες πρώην μαχητές του KLA, μεταξύ των οποίων αρκετοί άλλοι που είναι επίσης γνωστοί πολιτικοί. Πολλοί δήλωσαν ότι θέλουν να αποδείξουν στους εισαγγελείς ότι ο πόλεμος του KLA εναντίον των Σερβικών δυνάμεων ήταν νόμιμος και «καθαρός».

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj παραιτήθηκε τον Ιούλιο, αφού του ζητήθηκε να καταθέσει στους εισαγγελείς ως ύποπτος.

Τα Ειδικά Επιμελητήρια και η Ειδική Εισαγγελία αποτελούν επίσημα μέρος του δικαστικού συστήματος του Κοσσυφοπεδίου και λειτουργούν σύμφωνα με το δίκαιο του Κοσσυφοπεδίου, αλλά στελεχώνονται από διεθνείς δικαστές και εισαγγελείς. Αμφισβητούνται ευρέως στο Κοσσυφοπέδιο, όπου πολλοί θεωρούν τον KLA ως απελευθερωτική δύναμη που απελευθέρωσε τη χώρα από την εχθρική Σερβική κυριαρχία./ibna