Albin Kurti: Η Σερβία να σταματήσει να κοιτάζει το Κοσσυφοπέδιο με στρατιωτικά κιάλια

Albin Kurti: Η Σερβία να σταματήσει να κοιτάζει το Κοσσυφοπέδιο με στρατιωτικά κιάλια

Ο επικεφαλής του κόμματος που νίκησε στις πρόσφατες εκλογές του Κοσσυφοπεδίου, Κίνημα για τον Αυτοπροσδιορισμό (Vetevendosje), Albin Kurti, μίλησε στον «Guardian» για την πρόσφατη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στα Βαλκάνια.

Ο αριστερός ηγέτης που θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου καταδίκασε την απόφαση της ΕΕ να σταματήσει η περαιτέρω διεύρυνση των Βαλκανίων λέγοντας ότι αυτό έδειξε πως οι δυτικοί ηγέτες ξέχασαν τα διδάγματα από δύο παγκόσμιους πολέμους και αντίθετα υποχώρησαν απέναντι στον φασισμό και τον λαϊκισμό.

Ο Albin Kurti δήλωσε ότι η στάση αυτή θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες να καταλήξει το Κοσσυφοπέδιο σε συμφωνία με τη Σερβία, η οποία αρνήθηκε να την αναγνωρίσει ως ανεξάρτητη μετά το τέλος του πολέμου του 1998-99, καθώς το Βελιγράδι έχει λιγότερα κίνητρα να ενεργήσει χωρίς την προοπτική ένταξης στην ΕΕ.

Η Γαλλία προκάλεσε απογοήτευση στην περιοχή κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα εμποδίζοντας τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία να αρχίσουν τις ενταξιακές συνομιλίες, καταστρέφοντας έτσι τις πιθανότητες της Σερβίας να φτάσει στην ΕΕ στο άμεσο μέλλον. Ο γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron επέμεινε ότι η Ευρώπη έπρεπε να επικεντρωθεί στις εσωτερικές της μεταρρυθμίσεις.

«Η ΕΕ διαμορφώθηκε ως απάντηση στον φασισμό, αλλά τώρα τρέχει φοβισμένη απέναντι στους λαϊκιστές και τους φασίστες», δήλωσε ο Kurti στον Guardian.

Επικρίνοντας τον Macron, ο Κοσοβάρος πολιτικός ανέφερε πως «Δεν μπορείτε να πείτε πρώτα ότι χρειαζόμαστε εσωτερική μεταρρύθμιση στην ΕΕ και στη συνέχεια εξωτερική διεύρυνση – αυτά πηγαίνουν χέρι-χέρι. Η Ευρώπη είναι ένα τόσο σημαντικό ιστορικό έργο που κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ο συγγραφέας, η κατεύθυνσή του ή η καθοδήγησή του. Έχουμε δει ότι όταν ο [πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής] Jean-Claude Juncker είπε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω επέκταση τα επόμενα πέντε χρόνια, η κατάσταση στα Βαλκάνια έγινε πολύ χειρότερη».

«Ναι, η ΕΕ είναι σημαντική για τα Βαλκάνια, αλλά και τα Βαλκάνια είναι πολύ σημαντικά για την ΕΕ. Το Βερολίνο και το Παρίσι πρέπει να το γνωρίζουν καλά και είναι πραγματικά λυπηρό για όλους μας ότι το ξεχνούν αυτό. Σε μερικές δεκαετίες, οι ιστορικοί θα γράψουν ότι δεν υπήρχαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, αλλά ένας παγκόσμιος πόλεμος με δύο επεισόδια και όλα άρχισαν στο Σεράγεβο».

Το αριστερό αλβανικό εθνικιστικό κίνημα Vetëvendosje αναδείχθηκε ως το ισχυρότερο κόμμα μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα. Φυλακισμένος για 18 μήνες από τη Σερβική αστυνομία κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1999, ο 44χρονος Kurti βρίσκεται στα πρόθυρα της εξουσίας και υπόσχεται να τερματίσει τις δύο δεκαετίες νεοφιλελευθερισμού στο Κοσσυφοπέδιο.

Επί του παρόντος, βρίσκεται σε συνομιλίες με το κεντροδεξιό κόμμα LDK, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση, για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης, στην οποία το 30% τουλάχιστον θα είναι γυναίκες. Ο Kurti προέβλεψε συμφωνία εντός ενός μηνός και λέει ότι η προτεραιότητά του είναι δουλειά και δικαιοσύνη και όχι να επιτευχθεί συμφωνία με τη Σερβία.

Μετά από χρόνια αποτυχημένων διώξεων κατά της διαφθοράς, υποσχέθηκε να τερματίσει ό,τι θεωρεί πως κρατά κρατούμενο το κράτος.

Παράλληλα, τόνισε πως ενδιαφέρθηκε για τις ανεξήγητες πλούσιες παραγγελίες του Ηνωμένου Βασιλείου και μια νέα διαδικασία εξέτασης υπό την ηγεσία ενός δυναμικού γενικού εισαγγελέα. «Πρέπει να φτιάξουμε τον δικό μας Eliot Ness και πρέπει να γίνει ο πιο διάσημος άνθρωπος στη χώρα», είπε. «Έχουμε σχεδόν 200 εισαγγελείς, αλλά κάποιοι δεν έχουν τη γνώση και κάποιοι έχουν έλλειψη θάρρους, ενώ μερικοί δεν έχουν και τα δύο. Πρέπει να απελευθερωθούν από το κράτος».

Ο Kurti δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να τερματίσει το τεράστιο χάσμα των δεξιοτήτων στο εργατικό δυναμικό, να επικεντρωθεί στην τεχνική εκπαίδευση και να μειώσει την εξάρτηση της βιομηχανίας από τα ασυγκράτητα επιτόκια των ξένων τραπεζών: «Πρέπει να κάνουμε τη χώρα μας ζωντανή και να πείσουμε περισσότερους ανθρώπους να παραμείνουν στη χώρα μας».

Ωστόσο, ο ίδιος θα βρίσκεται υπό διεθνή πίεση για να επιτευχθεί συμφωνία με τη Σερβία. Οι ΗΠΑ έχουν μόλις διορίσει νέο ειδικό απεσταλμένο για την αναζωογόνηση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Προειδοποίησε ότι οι δασμοί 100% των εισαγωγών που ο προκάτοχός του έβαλε σε προϊόντα της Σερβίας θα αρθούν μόνο εάν υπάρξουν πλήρη αμοιβαία μέτρα για την απελευθέρωση του εμπορίου του Κοσσυφοπεδίου στη γειτονική χώρα. Είπε επίσης ότι το Βελιγράδι πρέπει επίσης να τερματίσει τη διεθνή διπλωματική του εκστρατεία για να πείσει τις χώρες να μην αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο. «Αν θέλουν να αρχίσουν το διάλογο, θα πρέπει να σταματήσουν ρητά τη συκοφαντία για το δικαίωμά μας στην ανεξαρτησία», τόνισε.

Η Σερβία, για παράδειγμα, αντιτάχθηκε στη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στην Ιντερπόλ, στην Unesco και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Η Σερβία πρέπει να αντιμετωπίσει το δικό της παρελθόν, αντί να κοιτάζει το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία μέσω στρατιωτικών κιάλλων. Η Σερβία χρειάζεται κάποια ενδοσκόπηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόγραμμα του σε τρία στάδια θα ξεκινήσει στο πλαίσιο ενός διαλόγου από κάτω προς τα πάνω με τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο σχετικά με την πρακτική συνεργασία, για παράδειγμα στη γεωργία, ακολουθούμενη από ανασκόπηση του πραγματικού αντίκτυπου των 33 συμφωνιών που υπεγράφησαν με τη Σερβία υπό την αιγίδα της ΕΕ από το 2012, και τέλος μια συνάντηση με τον Josep Borrell, τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. «Δεν μπορούμε να προσφέρουμε έναν άλλο αποτυχημένο διάλογο. Πρέπει να έχει σαφείς αρχές», ανέφερε ο Kurti. Ο Borrell έχει υποσχεθεί να μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο ως την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό.

Ο Kurti δήλωσε ότι είναι εντελώς αντίθετος με τις συμφωνίες ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία, μια ιδέα που επιδιώχθηκε φέτος από τον Σέρβο πρόεδρο Aleksandar Vucic και τον Hashim Thaci τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου. «Όποια και αν είναι τα νέα σύνορά σας, θα υπάρχουν Σέρβοι ή Αλβανοί από την άλλη πλευρά και αυτοί προσποιούνται ότι μπορεί να γίνει ειρηνικά».

Οι Σέρβοι φοβούνται ότι η αληθινή του ατζέντα θα είναι να αναζητήσει κάποια μορφή συνομοσπονδίας με την Αλβανία, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση της σερβικής μειονότητας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Η Σερβία έχει ήδη καταδικάσει ως προκλητική την απόφαση να συναντήσει ξένους διπλωμάτες στην έδρα του κόμματος με αλβανική σημαία πίσω από αυτόν. Είπε ότι η επίσημη σημαία του Κοσσυφοπεδίου επιβλήθηκε στη χώρα με απόφαση ότι δεν θα περιέχει κόκκινο, μαύρο και αετό, «σαν να δηλώνουμε την ανεξαρτησία μας από την Αλβανία και όχι από τη Σερβία».

Ωστόσο, ορκίστηκε υπό την επίσημη ιδιότητά του ως πρωθυπουργού ότι θα διατηρήσει και θα σεβαστεί την επίσημη σημαία του Κοσσυφοπεδίου: «Έχω πιο σημαντικά καθήκοντα από την αναδιάταξη των επίπλων στο γραφείο του πρωθυπουργού»./ ibna