Μαυροβούνιο: «Πράσινο φως» στις έρευνες για πετρέλαιο και αέριο

Μαυροβούνιο: «Πράσινο φως» στις έρευνες για πετρέλαιο και αέριο

Τις πρώτες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ξεκινά το Μαυροβούνιο. Η πρώτη γεώτρηση αναμένεται να γίνει στα χωρικά ύδατα της χώρας, περίπου 22 χιλιόμετρα μακριά από την ακτογραμμή, δήλωσαν οι εκπρόσωποι της διοίκησης υδρογονανθράκων.

Τα ευρήματα των πρώτων ερευνητικών γεωτρήσεων θα δείξουν εάν υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και αν τα πιθανά αποθέματα θα είναι κατάλληλα για εμπορική χρήση.

«Τα αποτελέσματα της γεώτρησης θα δείξουν αν υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα επιλεγμένα μέρη. Παρόλο που η γεωφυσική έρευνα διεξήχθη σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους, δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα για τα δυναμικά του Μαυροβουνίου βάσει των δεδομένων που συλλέχθηκαν μέχρι στιγμή», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της διοίκησης.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία για την Παραχώρηση Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στα οικόπεδα 4, 5. 9 και 10, που υπογράφηκε με την ιταλορωσική κοινοπραξία Eni-Novatek, διεξήχθη 3D γεωφυσική απεικόνιση των τεμαχίων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

«Ο στόχος της γεωφυσικής απεικόνισης είναι η συλλογή δεδομένων σχετικά με τη δομή του υποθαλάσσιου χώρου σε καθορισμένα τεμάχια. Όσον αφορά τα οικόπεδα 4, 5, 9 και 10, τα συλλεγμένα και επεξεργασμένα δεδομένα αποσκοπούν στον εντοπισμό των ακριβών θέσεων γεώτρησης».

Όσον αφορά τα οικόπεδα 30 και 26, η 3D γεωφυσική απεικόνιση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

«Τα δεδομένα που συλλέγονται βρίσκονται στη φάση επεξεργασίας και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της διοίκησης υδρογονανθράκων.

Όπως τονίστηκε στα ΜΜΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατα ολοκληρωμένων εξερευνήσεων στη ζώνη του υποθαλάσσιου χώρου του Μαυροβουνίου, τις τιμές του πετρελαίου στην αγορά και το συμφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών «θα ανακοινωθεί ένας τρίτος διαγωνισμό για την ανάθεση συμβάσεων ερευνας και Εκμετάλλευσης./ibna