Το ζήτημα των μεταναστών στη Β-Ε κινδυνεύει να μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση

Το ζήτημα των μεταναστών στη Β-Ε κινδυνεύει να μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση

Οι αρχές της πόλης Bihać, στο δυτικό τμήμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, ανακοίνωσαν ότι από σήμερα θα σταματήσουν την παροχή νερού και τη συλλογή απορριμμάτων στο προσωρινό κέντρο υποδοχής των μεταναστών στη θέση Vučijak, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη. Η απόφαση ήρθε μετά από τις ανεπιτυχείς κλήσεις προς τις κρατικές αρχές για να βοηθήσουν στο πρόβλημα.

Παρόλο που ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να παρέχει τρόφιμα σε παράνομους μετανάστες, δε μπορούν να πούνε μέχρι πότε θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Β-Ε κάλεσε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης να αντιμετωπίσουν επειγόντως τις προκλήσεις που θέτει η ροή των μεταναστών στη Β-Ε. Όλες οι αρχές πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να αναλάβουν την ευθύνη.

«Η ΕΕ καταδικάζει τη βίαιη μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών στο αυτοσχέδιο καταφύγιο Vučijak από την αστυνομία του Καντονιού Ουνα-Σάνα. Καλούμε τις αρχές του Bihać και του Una-Sana Canton να σταματήσουν αμέσως τη βίαιη μεταφορά μεταναστών στο Vučijak. Έχουμε καταστεί σαφές στις συζητήσεις μας με όλες τις αρμόδιες αρχές ότι το καταφύγιο Vučijak πρέπει να κλείσει. Δεν είναι μόνο επικίνδυνο, αλλά και μια αναξιοπρεπής τοποθεσία», τονίζει η αντιπροσωπεία της ΕΕ σε δήλωσή της.

Η ΕΕ, όπως είπε, είναι έτοιμη να αναπτύξει σημαντική βοήθεια για την ανάπτυξη αυτών των νέων χώρων. Από το 2018 η ΕΕ έχει διαθέσει 34 εκατομμύρια ευρώ. Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει την παροχή στέγης, τροφής, νερού, αποχέτευσης, ρουχισμού, ψυχοκοινωνικής βοήθειας και πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγεία σε πέντε κέντρα υποδοχής.

«Η βοήθεια της ΕΕ ενισχύει επίσης τις ικανότητες διαχείρισης της μετανάστευσης μέσω της παροχής του απαραίτητου εξοπλισμού και της βοήθειας προς την Αστυνομία της Καντόνας Una Sana, την υπηρεσία για τις αλλοδαπές υποθέσεις, τη συνοριακή αστυνομία της Β-Ε και τον τομέα ασύλου. Βοηθά επίσης τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την εκούσια επιστροφή των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη βελτίωση της ικανότητας των αρχών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές προκλήσεις, αλλά επίσης αναμένουμε από όλες τις αρχές της χώρας να συνεργαστούν με καλή πίστη για να βρουν τρόπους για την κατανομή των βαρών», δήλωσε η ΕΕ.

Ο υφυπουργός ασφαλείας της Β-Ε, Μίτο Krešić, δήλωσε ότι η Β-Ε αντιμετωπίζει μια περίπλοκη απειλή ασφάλειας, διότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής επαρκής λύση για την κρίση των μεταναστών.

«Ο αυξημένος αριθμός εισερχόμενων μεταναστών στη Β-Ε είναι αρκετά αξιοπρόσεκτος, όπως και το γεγονός ότι εγκαταλείπουν τη χώρα όλο και πιο δύσκολο. Πολλοί από αυτούς επικεντρώνονται στο κράτος χωρίς αυστηρή εποπτεία ή έλεγχο», δήλωσε ο Krešić.

Εξέφρασε φόβους ότι η κρίση θα μπορούσε να μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση και δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να συσταθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να βελτιωθεί το σύστημα διαχείρισης των παράνομων μεταναστεύσεων.

Ενώ οι αρχές της Β-Ε υποστηρίζουν το ποιος είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα των παράνομων μεταναστών, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει πόσοι από αυτούς βρίσκονται στη χώρα, σε μια εποχή που η εμπορία ανθρώπων έχει αυξηθεί και περισσότεροι μετανάστες έρχονται στη χώρα.

Αν ο χειμώνας έρθει χωρίς λύση, η ανθρωπιστική κρίση στη Β-Ε θα είναι αναπόφευκτη./ibna