Προς νέα αναβολή οδεύει η απογραφή πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία

Προς νέα αναβολή οδεύει η απογραφή πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία

Η απογραφή πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας είχε οριστεί για τον Απρίλιο του 2020. Ωστόσο, αυτή η σημαντική διαδικασία για τη χώρα αναβλήθηκε και πάλι λόγω των πρόωρων εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου 2020.

Αφού συμφώνησαν χθες για τις εκλογές, τα κόμματα δήλωσαν ότι υπάρχει περιθώριο για απογραφή, ωστόσο σήμερα η κρατική στατιστική υπηρεσία δήλωσε ότι αυτό ήταν αδύνατο. Ο διευθυντής του οργανισμού Apolostol Simovski δήλωσε ότι η εγγραφή ήταν απίθανο να οργανωθεί και να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην καλύτερη περίπτωση αυτή η διαδικασία θα διεξαχθεί το Νοέμβριο του 2020, εάν εγκριθεί ο νέος Νόμος για την απογραφή στη Βουλή πριν από το νέο έτος.

“Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε υιοθετήσει το νόμο”, δήλωσε ο Simovski. Από την άλλη πλευρά, το VMRO DPMNE υπέβαλε 23 αιτήματα παρέμβασης στον νέο νόμο, ο οποίος σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πολλές αδυναμίες και δεν εξασφαλίζει διαφανή και αποτελεσματική διαδικασία.

Το αποτέλεσμα είναι η Βόρεια Μακεδονία να προσέρχεται άλλη μια φορά στις κάλπες χωρίς να έχει ακριβή εικόνα του πληθυσμού της./ibna