Με αμηχανία παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τις εξελίξεις στη Βόρειο Μακεδονία

Με αμηχανία παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τις εξελίξεις στη Βόρειο Μακεδονία

Με έκδηλη αμηχανία παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις στην Βόρειο Μακεδονία, όπως άλλωστε θεατής υπήρξε και στις διεργασίες που οδήγησαν στην άρνηση της ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στις πρόωρες εκλογές.

Ενδεικτική είναι η απάντησή της στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μετατρέπει την Ελλάδα σε κομπάρσο και ότι απουσιάζει από τις εξελίξεις στην γειτονιά.  Η κυβέρνηση απάντησε με μία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το παρελθόν δίχως ουσιαστικό επιχείρημα για το πώς χειρίστηκε τα θέματα στα Βαλκάνια. Αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης: «Η Ελλάδα μαζεύει τα σπασμένα της εξωτερικής πολιτικής του κ. Τσίπρα και του θιάσου Κοτζιά – Καμμένου. Οι πολίτες ξέρουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε την Ελλάδα επί 4,5 χρόνια κομπάρσο στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινήθηκε πολύ γρήγορα για να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα και για να αποκαταστήσει τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή μας αλλά και την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη. Όπως προκύπτει από τα επιτεύγματα των πρώτων εκατό ημερών στα εξωτερικά θέματα, από τη συμπεριφορά των εταίρων μας κι από τα δημοσιεύματα στα ξένα ΜΜΕ, η Ελλάδα ξαναγίνεται πρωταγωνίστρια. Όλα τα άλλα είναι ψέματα, φαντασιώσεις και προφάσεις εν αμαρτίαις». Η κυβέρνηση επικαλείται «τα επιτεύγματα των 100 πρώτων ημερών στα εξωτερικά θέματα», τα οποία βεβαίως δεν αναφέρει πιο συγκεκριμένα ποια είναι.

Επί της ουσίας όμως η θέση της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον αντιφατική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι πριν από μερικές ημέρες δεν κατονόμαζε καν την Βόρειο Μακεδονία. Στο αίτημα που του μετέφερε και ο Zoran Zaev για διαχωρισμό της χώρας του από την Αλβανία, κάτι που θα ευνοούσε, απάντησε αρνητικά, προβάλλοντας στις δημόσιες τοποθετήσεις του την «ενταξιακή προοπτική από κοινού των Δυτικών Βαλκανίων». Στην Σύνοδο Κορυφής δεν παρενέβη για να μην κατηγορηθεί από τους «μακεδονομάχους του κόμματός του». Στην συνέχεια όμως δήλωσε ότι η αναβολή ή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν είναι καλή εξέλιξη για την Ελλάδα γιατί δεν θα έχει μέσο πίεσης για την συμμόρφωση προς την Συμφωνία των Πρεσπών. Και φυσικά το τελευταίο που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στις επικείμενες εκλογές στη Βόρειο Μακεδονία να βγουν στην εξουσία οι εθνικιστές του VMRO-DPMNE. Το να μπει σε μία αντιπαράθεση με τους εθνικιστές της Βόρειας Μακεδονίας ενώ θα έχει τις πιέσεις από το δικό του κόμμα για σκληρή πολιτική είναι εφιάλτης. Αλλά από την άλλη δέσμιος των εσωκομματικών ισορροπιών θα συνεχίσει να είναι θεατής των εξελίξεων./ibna