Ανησυχία λόγω αβεβαιότητας επανέναρξης διαπραγματεύσεων για Κυπριακό εξέφρασε η Σπέχαρ

Ανησυχία λόγω αβεβαιότητας επανέναρξης διαπραγματεύσεων για Κυπριακό εξέφρασε η Σπέχαρ

Η Λευκωσία περιμένει την οριστικοποίηση της τριμερής

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Συνεχίζει να υπάρχει ανησυχία λόγω της αβεβαιότητας σε σχέση με τις προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια παρασημοφόρησης μελών της αστυνομίας των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν στην Κύπρο. Η κ. Σπέχαρ ανέφερε πως «αυτοί είναι κρίσιμοι καιροί» τόσο για την Κύπρο όσο και για την περιοχή, σημειώνοντας πως τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν βαθιά δεσμευμένα στον σκοπό της ειρήνης στην Κύπρο, και στο να βοηθήσουν τους ηγέτες αλλά και τις γυναίκες και τους άντρες στο νησί να ανοίξουν τον δρόμο προς ένα πιο λαμπρό κοινό μέλλον για όλους.

Είπε ακόμη πως πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η επιθυμία για ειρήνη παραμένει ανάμεσα στην πλειοψηφία των Κυπρίων και στις δυο κοινότητες και έχει καταστεί ακόμα πιο δυνατή.

Η αξιωματούχος των ΗΕ επεσήμανε πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παίζει ένα ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη των συνομιλιών για το Κυπριακό βοηθώντας στη δημιουργία συνθηκών που να ευνοούν επιτυχείς διαπραγματεύσεις και ένα βιώσιμο και διαρκές αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ κυβερνητική πηγή ανέφερε σήμερα στο ΚΥΠΕ πως «θα είναι έκπληξη» αν δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Η συνάντηση τοποθετείται χρονολογικά, όπως δήλωσε και την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, περί τα τέλη Νοεμβρίου και αναμένεται να γίνει σε ευρωπαϊκή πόλη. Αυτό που αναμένεται είναι να οριστικοποιηθεί το πότε και πού θα γίνει η συνάντηση, επεσήμανε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, σημειώνοντας πως προς τον σκοπό αυτό υπάρχει ανοικτή γραμμή με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το ραντεβού… στο Βερολίνο

Όπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες, η Λευκωσία περιμένει τις διευθετήσεις από τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για την τριμερή που ανεπίσημα βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης. Το πιθανότερο είναι, κι αυτό ενάντια σε όλες τις ενδείξεις μέχρι σήμερα, πως αυτή θα λάβει χώρα σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και δη στο Βερολίνο. Θα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, εφόσον ποτέ μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει δεχθεί να γίνουν επαφές για το κυπριακό σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Παράλληλα στα κυπριακά ΜΜΕ προκύπτει και η είδηση πως ενδεχομένως να λάβει χώρα ακόμη και πενταμερής χωρίς να υπάρξει συμφωνία στους όρους αναφοράς, που ήταν και το ζητούμενο μετά τη συναφή εργασία της απεσταλμένης των ΗΕ Τζέιν Λουτ. Επισήμως δεν προκύπτει πάντως τέτοια πληροφόρηση εφόσον παραμένει ως γεγονός ότι ο ΓΓ των ΗΕ περιμένει από τους ηγέτες συμφωνία στους όρους αναφοράς για να προχωρήσει έστω και στην τριμερή.

Τα δεδομένα για το κυπριακό είναι αυτά, όταν την ίδια ώρα προκύπτει σιγή ασυρμάτου για τις κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ. Η ΕΕ μετά την υιοθέτηση συμπερασμάτων για την Τουρκία και σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνουν πολιτικά κόμματα στην Κύπρο, προετοιμάζεται με κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ. Ως είθισται, οι ενέργειες αυτές δεν αποκαλύπτονται εφόσον πρόκειται για πολύ πολύπλοκες νομικές πράξεις και αποκλείεται η «ενημέρωση» πριν λάβει χώρα ολοκληρωμένη στρατηγική για τις κυρώσεις./ibna