Ο Joker… προκαλεί πολιτική κόντρα στην Ελλάδα

Ο Joker… προκαλεί πολιτική κόντρα στην Ελλάδα

“I used to think my life was a tragedy, but now I realize it’s a comedy.”*

Η ταινία “Joker”  έχει σπάσει τα ταμεία στις κινηματογραφικές αίθουσες παγκοσμίως ενώ ο πρωταγωνιστής Joaquin Phoenix θεωρείται πως ήδη έχει “κλειδώσει” το Όσκαρ. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση αφού η ταινία να γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.

Κανείς δεν θα περίμενε όμως ότι η προβολή του “Joker” θα μετατρεπόταν σε πολιτικό γεγονός και αφορμή για ενεργοποίηση νόμου του… 1937 και την έφοδο της αστυνομίας σε αίθουσες προς αναζήτηση ανηλίκων θεατών!

Συγκεκριμένα το Σάββατο έπειτα από καταγγελίες για παρουσία ανηλίκων, ενώ η ταινία έχει σημανθεί ως ακατάλληλη για ανηλίκους στην Ελλάδα, αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε δυο κινηματογράφους αφού πρώτα έδωσαν εντολή να διακοπεί η προβολή και να ανάψουν τα φώτα. Στη μια περίπτωση οι ανήλικοι και όποιοι γονείς τους συνόδευαν οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα ενώ στην δεύτερη έγινε μόνο καταγραφή επί τόπου ενώ ειδοποιήθηκαν οι γονείς.

Βέβαια όπως καταγγέλλει ο ιδιοκτήτης του ενός κινηματογράφου ο λόγος έγινε για παιδιά 16-17 ετών, την ώρα που στην Ελλάδα στα 17 έχει κάποιος δικαίωμα ψήφου ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η ταινία είναι κατάλληλη για ηλικίες άνω των 13 ή 15 ετών.

Όπως ήταν φυσικό το γεγονός αυτό προκάλεσε άμεσα έντονες αντιδράσεις με τα Social Media να παίρνουν “φωτιά”. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια που στην Ελλάδα εφαρμόζεται με αυτό τον τρόπο ένας προπολεμικός νόμος. Η εισβολή της αστυνομίας και η προσαγωγή των “παραβατών” στα σινεμά ήταν κάτι διαδεδομένο στην στις δικτατορίες και στην μεταπολεμική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η καταγγελία έγινε από υπαλλήλους του υπουργείου πολιτισμού οι οποίοι, σύμφωνα με την υπουργό “κινήθηκαν αυτοβούλως χωρίς να έχουν “λάβει σχετική εντολή από την ιεραρχία”.  Παράλληλα προανήγγειλε έρευνα. Ταυτόχρονα καταδίκασε την εισβολή των αστυνομικών ενώ το υπουργείο πολιτισμού υπογραμμίζει ότι δεν  οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Επιπλέον έγινε γνωστό ότι η μια καταγγελία έγινε από ανταγωνιστική εταιρία διανομής.

Ωστόσο η κατάθεση μίας από τις δυο υπαλλήλους που ενημέρωσαν τις αστυνομικές αρχές κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση αφού ανέφερε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι ενεργούσε κατόπιν προφορικής συνεννόησης με την προϊσταμένη της και κατόπιν ενημέρωσης του Εισαγγελέα μετά από καταγγελίες πολιτών.

“Η Αστυνομία είναι χρεωμένη, δυστυχώς, με αρκετά πάρεργα, εκτός πλαισίου ουσιαστικά της αποστολής της”, ανέφερε ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοίδης, κάνοντας λόγο για περιστατικό “στο όριο της φαιδρότητας”. Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε πως θα πάει να δει την ταινία με τον 15χρονο γιό του, “καρφώνοντας” την συνάδελφο του υπουργό πολιτισμού.

“Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοίδης”, σχολίασε χιουμοριστικά  στα social media ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επιστροφή στο ’60. Για φτηνή πολιτική και ψεύτικη ευαισθησία κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ο Μ. Χρυσοχοίδης.

“Αυτό που τους φταίει δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο «Τζόκερ» αλλά η κυβέρνηση-τσίρκο με πολλούς γελωτοποιούς και ακόμη περισσότερους ακροβάτες”, σχολίασε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ./ibna

* Arthur Fleck- Joker, “Joker” by Todd Phillips, 2019