Μόνο ένα “σοβαρό γεωπολιτικό γεγονός” μπορεί να εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου

Μόνο ένα “σοβαρό γεωπολιτικό γεγονός” μπορεί να εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου

“Ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού σε πετρέλαιο είναι να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών” υποστήριξε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), Fatih Birol, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Trend (Αζερμπαϊτζάν), επισημαίνοντας ότι λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Μέση Ανατολή, με αποκορύφωμα την επίθεση στις 14 Σεπτεμβρίου στην Σαουδική Αραβία, έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον και έχει αυξηθεί η ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας όσον αφορά στον πετρελαϊκό εφοδιασμό.

“Αυτά τα γεγονότα μας υπενθυμίζουν ότι η ασφάλεια εφοδιασμού είναι πολύ σημαντική, διότι οι διαταραχές της αγοράς προκαλούν ανατιμήσεις και απειλούν την παγκόσμια οικονομία” σημείωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) δημιουργήθηκε το 1970 για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο οικονομικής ζημιάς από αυτές τις διαταραχές.

“Σε περίπτωση κρίσης – όπως υπογράμμισε ο Fatih Birol- ο εν λόγω οργανισμός αναλύει την κατάσταση στην αγορά και εργάζεται με τα μέλη του για να αποφασίσει εάν θα χρειαστεί να γίνει χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων”.

Τα αποθέματα πετρελαίου, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ισοδυναμούν με 3 δισεκατομμύρια βαρέλια, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι αυτή την στιγμή η αγορά πετρελαίου είναι σχετικά καλά εξασφαλισμένη.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας τόνισε επίσης μεταξύ άλλων ότι “η πρόβλεψη για την άνοδο της ζήτησης αναθεωρήθηκε προς τα κάτω τους τελευταίους μήνες λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας. Επίσης, υπάρχει ένα νέο κύμα προσφοράς από μη μέλη του ΟΠΕΚ. Αυτό υποδεικνύει ότι εκτός εάν υπάρξει κάποιο σοβαρό γεωπολιτικό γεγονός δεν αναμένεται ανοδική πίεση στις τιμές”./ibna