Οι επαφές Σταϊκούρα, ο Τόμσεν και ο… Ηρακλής

Οι επαφές Σταϊκούρα, ο Τόμσεν και ο… Ηρακλής

Επαφές για την προώθηση του σχεδίου “Ηρακλής” με σκοπό τη μείωση των “κόκκινων” δανείων των ελληνικών τραπεζών κατά 30 δισ. ευρώ είχαν στις ΗΠΑ στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Στον απόηχο των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στην Ουάσινγκτον και της επαφής που πραγματοποίησε με την ηγεσία του ΔΝΤ, εκπροσώπους επενδυτικών οίκων, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης, αρμόδιες πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών μετέφεραν σήμερα κλίμα ιδιαίτερα θετικής αποδοχής του σχεδίου “Ηρακλής”. Το σχέδιο έχει αποσταλεί για παρατηρήσεις στους θεσμούς, ούτως ώστε, όπως ανέφερε αρμόδιο στέλεχος, πριν κατατεθεί στη Βουλή να είναι δεδομένο πως είναι απολύτως άρτιο.

Στο πλαίσιο της αποστολής στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός είχαν εκτενείς συνομιλίες και με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου Πολ Τόμσεν, ο οποίος μόλις την περασμένη Παρασκευή, με δημόσιες δηλώσεις του, επανέφερε θέμα μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων.

Αρμόδιες πηγές διαβεβαίωσαν σήμερα ότι δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Έλληνες υπουργούς από την πλευρά του Ταμείου, με την επισήμανση ότι οι θέσεις της κυβέρνησης είναι καθαρές, «δεν τίθεται θέμα ούτε αφορολογήτου, ούτε συντάξεων».

Μετά τις 4 Δεκεμβρίου η αποπληρωμή ΔΝΤ

Όσον αφορά το σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ, η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά σε συνεργασία με τον ESM και πιθανότερο θεωρείται πως θα ολοκληρωθεί μετά το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, χρονικό ορόσημο κατά το οποίο, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να έχει εξασφαλίσει μια θετική έκθεση από τους θεσμούς και σε συνάρτηση με στοιχεία για υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο, να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για αλλαγή της χρήσης των ANFAs και SMPs και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει στους θεσμούς σχέδιο διαχείρισης και μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες, τα οποία αγγίζουν τα 2,3 δισ. ευρώ. Στόχος είναι, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ώστε ταυτόχρονα με τη μείωσή τους, να μη δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις./ibna