Εκλογές την άνοιξη στη Βόρεια Μακεδονία, και μετά τι;

Εκλογές την άνοιξη στη Βόρεια Μακεδονία, και μετά τι;

Στις 12 Απριλίου 2020 θα διεξαχθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev έχει μερικούς ακόμη μήνες πριν παραδώσει την εντολή του στις αρχές Ιανουαρίου, μεταβιβάζοντας τη διακυβέρνηση στον τεχνικό πρωθυπουργό που θα αναλάβει καθήκοντα στις 3 Ιανουαρίου, μαζί με την τριμηνιαία τεχνική κυβέρνηση, η οποία πρόκειται να διοργανώσει τις εκλογές της 12ης Απριλίου.

Η όλη κατάσταση δημιουργήθηκε καθώς η χώρα απέτυχε να εξασφαλίσει την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά τι προσφέρουν οι πρόωρες εκλογές; Οι απόψεις είναι διαιρεμένες και ο πήχης των προσδοκιών χαμηλός.

Ο πολιτικός αναλυτής Ljubisa Nikokovski εκτιμά ότι οι πρόωρες εκλογές είναι απαραίτητες. Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγαλύτερη σημασία είχε η συναινετική απόφαση των μεγαλύτερων κομμάτων να συνεχίσουν το ευρω-ατλαντικό ταξίδι. “Τώρα υπάρχει μια ασαφής πορεία μπροστά μας … Είμαι απαισιόδοξος ότι δεν θα έχουμε μια ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε οι ίδιοι και να προχωρήσουμε σε πρόωρες εκλογές. Οι ηγέτες έπρεπε να βρουν συναίνεση για τη διαμόρφωση μιας τεχνικής κυβέρνησης συνασπισμού που θα ξεπερνούσε τις πολιτικές διαφορές και θα προετοιμαζόταν για την Ευρώπη”, δήλωσε ο Nikolovski.

Ο δημοσιογράφος Marjan Nikolovski λέει ότι οι εκλογές της 12ης Απριλίου αναμένεται να έχουν τη μικρότερη προσέλευση ψηφοφόρων, καθώς ούτε φέρνουν κάτι διαφορετικό ούτε λύσουν κάτι. “Δεν περιμένω ότι αυτές οι εκλογές θα λύσουν κάτι, ούτε καν αυτό που θα ήθελα να δω, μια υγιή πολιτική σκηνή”, δήλωσε ο Nikolovski.

Ο Πρόεδρος Stevo Pendravski συγκάλεσε συνάντηση ηγετών των πολιτικών κομμάτων χθες μετά την αποτυχία της χώρας να εξασφαλίσει ημερομηνία για τις συνομιλίες ένταξης στην ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα./ibna