Συνάντηση ΥΠΕΞ Βουλγαρίας, Ρωσίας με επίκεντρο τα ενεργειακά και τους πολιτιστικούς δεσμούς

Συνάντηση ΥΠΕΞ Βουλγαρίας, Ρωσίας με επίκεντρο τα ενεργειακά και τους πολιτιστικούς δεσμούς

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό της Sergey Lavrov στις 21 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής της στη Μόσχα, η πρώτη από Βούλγαρο ΥΠΕΞ στη ρωσική πρωτεύουσα από το 2011.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο αφορούσε διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων η ενέργεια, οι πολιτιστικές σχέσεις και ο τουρισμός, με τον Lavrov να λέει στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία ήταν ικανοποιημένη με την «ενεργοποίηση του πολιτικού διαλόγου» το 2019, που περιελάμβανε επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας Dmitry Medvedev στη Σόφια και την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλγαρίας Roumen Radev στο Συμβούλιο Οικονομικών της Αγίας Πετρούπολης, όπου συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin.

Η “κοινή εργασία για την προώθηση του πολιτικού διαλόγου” έχει οδηγήσει σε ενισχυμένες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, ανέφερε ο Lavrov.

Όπως συμβαίνει συχνά στις συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ρωσίας και της Βουλγαρίας, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τον ενεργειακό τομέα, ενώ ο Lavrov επανέλαβε την ετοιμότητα της Ρωσίας να συμμετάσχει στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον πυρηνικό σταθμό του Belene, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, μέσω της κρατικής πυρηνικής εταιρείας Rosatom.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης την παράκτια επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, όπου η Βουλγαρία δουλεύει πάνω στην επέκταση των δυνατοτήτων του δικτύου φυσικού αερίου, ώστε να αυξηθούν οι ροές αερίου διαμετακόμισης.

Άλλοι τομείς που συζητήθηκαν από τους Lavrov και Zaharieva περιλάμβαναν τις πολιτιστικές σχέσεις, την προοπτική αύξησης των μεταφορικών συνδέσεων με την εκ νέου ανοικοδόμηση μιας γραμμής πορθμείων στη Μαύρη Θάλασσα και του τουρισμού.

Ο Zaharieva κάλεσε τον Lavrov να επισκεφθεί τη Βουλγαρία, μια πρόσκληση έγινε δεκτή από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίσκεψη του Putin στη Βουλγαρία, κάτι το οποίο είχε συζητηθεί νωρίτερα αυτό το έτος, ο Lavrov δήλωσε ότι, αν υπάρξει μια τέτοια ευκαιρία, θα συμβεί./ibna

(Φωτογραφία: Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας)