Συνάντηση Σταϊκούρα με τη νέα επικεφαλής του ΔΝΤ

Συνάντηση Σταϊκούρα με τη νέα επικεφαλής του ΔΝΤ

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε την Κυριακή την πρώτη του συνάντηση με τη νέα Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Kristalina Georgieva.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών και η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΔΝΤ, με τη συζήτησή τους να επικεντρώνεται στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για εξισορρόπηση των δαπανών ώστε να εξασφαλίσει την κοινωνική προστασία και ολοκλήρωση.

Είχε προηγηθεί μια δήλωση την περασμένη εβδομάδα από τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος στο ΔΝΤ, Poul Thomsen, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι απαιτούνται νέα μέτρα για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής και της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο Thomsen ανέφερε ότι το ΔΝΤ θεωρεί τις μεταρρυθμίσεις ως ένα συνολικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα προκειμένου να επιτύχει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Επανέλαβε επίσης την άποψη του Ταμείου ότι η περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και οι ενέργειες για την επέκταση της φορολογικής βάσης θα ωφελήσουν την ελληνική οικονομία.

Στην πρόσφατη έκθεση του World Economic Outlook, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2019 και το 2020.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2% φέτος και κατά 2,2% το 2020, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του περασμένου Απρίλιο για ανάπτυξη της τάξης του 2,4% και 2,2% αντίστοιχα.

Μια έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο αναφέρει ένα ποσοστό αύξησης 3,5%, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μέχρι το 2022.

Αναφερόμενος στη λίστα με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο Thomsen είπε ότι η σύγκλιση με άλλες χώρες της ευρωζώνης όσον αφορά την παραγωγή και τους δυσμενείς δημογραφικούς παράγοντες θέτει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας./ibna