Σε σύγκρουση Ρωσική κι Ελληνική Εκκλησία

Σε σύγκρουση Ρωσική κι Ελληνική Εκκλησία

Καταγγελίες για παρακρατικές τακτικές κι εκβιασμούς από την πλευρά της Μόσχας

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας για αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, που παραχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με το Ορθόδοξο Κανονικό Δίκαιο, προκάλεσε τριγμούς στις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας προήλθε από την ένωση τριών εκκλησιών που ποίμαιναν ορθοδόξους χριστιανούς της Ουκρανίας μετά από μία ενωτική κληρικολαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2018. Η ίδια συνέλευση εξέλεξε ως προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας και Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας τον Μητροπολίτη Επιφάνιο.

Με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας, η Ουκρανική Εκκλησία ζήτησε τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας, κάτι όμως που η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αποδέχτηκε. Βάση του Κανονικού Εκκλησιαστικού Δικαίου την απόφαση πήρε ως όφειλε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προκαλώντας τις αντιδράσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας, που διέκοψε την Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ενώ σταμάτησε και την μνημόνευση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η αναγνώριση από την Εκκλησία της Ελλάδας του Αυτοκέφαλου της Ουκρανίας, έγινε εν μέσω καταγγελιών για παρεμβάσεις, εκβιασμούς και απειλές από την πλευρά του Πατριαρχείου Μόσχας, ώστε να μην γίνει η αναγνώριση.

Οι Μητροπολίτες της Ελληνικής Εκκλησίας που προέβησαν στις καταγγελίες για Ρωσική παρέμβαση, χαρακτηρίζουν τις μεθοδεύσεις από το Πατριαρχείο Μόσχας ως παρακρατικές που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, διαφοροποιώντας τον ρόλο της πνευματικής αποστολής, σε μια εκκοσμικευμένη πρακτική.

Οι καταγγελίες είναι σοβαρές κι έρχονται να επιβεβαιώσουν τον ρόλο της Ρωσικής Εκκλησίας στον Ορθόδοξο κόσμο και την προσπάθεια της να ηγεμονεύσει την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και να περιθωριοποιήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, που είναι η Μητέρα Εκκλησία των Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην προσπάθεια ανασκόπησης και ανανέωσης του ρόλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας μέσω της Πανορθόδοξης Συνόδου το 2016 στην Κρήτη, το Πατριαρχείο της Μόσχας και οι δορυφόροι του τορπίλισαν την Σύνοδο με την αποχή τους από τις εργασίες.

Στις αντιδράσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας για την αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, περιλαμβάνονται, η διακοπή κοινωνίας με την Ελληνική Εκκλησία, την διακοπή προσκυνηματικών εκδρομών Ρώσσων προσκυνητών στις Ελληνικές Μητροπόλεις που ενέκριναν το Αυτοκέφαλο κ.ά. που μόνο από Χριστιανική «Αγάπη» δεν χαρακτηρίζονται./ibna