Βόρεια Μακεδονία: Πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου 2020

Βόρεια Μακεδονία: Πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου 2020

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των πολιτικών ηγετών στη Villa Vodno, ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev δήλωσε ότι οι ποιλτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ηα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου του 2020, ενώ η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συσταθεί στις 3 Ιανουαρίου 2020 βάση της Συμφωνίας  Przino.

Οι ηγέτες των έξι πολιτικών κομμάτων συμφώνησαν ότι πρέπει πρώτα να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος της χώρας, δηλαδή η ολοκλήρωση της επίσημης ένταξης στο ΝΑΤΟ.

“Η πρότασή μας ήταν ή 22η ή 23η Δεκεμβρίου, σε σύντομο χρονικό διάστημα που τίποτα δραματικό δεν συμβαίνει.  Υπήρξαν αντιδράσεις από τους παρόντες, ειδικά από την αντιπολίτευση. «Στη συνέχεια, εξετάσαμε άλλες επιλογές και διαπιστώσαμε ότι πριν τις Πασχαλινές αργίες, ήταν η πιο κατάλληλη ημερομηνία.  Είχαμε φτάσει σε συναίνεση. Έτσι είμαστε όλοι ευτυχείς », δήλωσε ο Πρωθυπουργός Zaev.

«Η επικύρωση του πρωτοκόλλου του ΝΑΤΟ από όλα τα κράτη μέλη, μετά την επικύρωση από το Κοινοβούλιό μας του πρωτοκόλλου και το νόμο για την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ, έτσι οι εκλογές μπορούν α διεξαχθούν στις 12 Απριλίου 2020”, δήλωσε ο Ali Ahmeti ηγέτης τoy DUI μετά το τέλος της σύσκεψης.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν αναπόφευκτες μετά τη συντριβή που βίωσε η κυβέρνηση του Zoran Zaev.

«Οι πρόωρες εκλογές έρχονται στις 12 Απριλίου, στις οποίες κερδίζει ο συνασπισμός μας και στη συνέχεια σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε μόνο δουλεύουμε για να βάλουμε αυτή τη χώρα σε ταχεία πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Mickoski.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski είχε καλέσει τη διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μετά την αποτυχία της χώρας να πάρει ημερομηνία για έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη της στην ΕΕ κατά την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα./ibna