Βόρεια Μακεδονία: Ξεκίνησε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην Προεδρική κατοικία

Βόρεια Μακεδονία: Ξεκίνησε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην Προεδρική κατοικία

Στην βίλα Vodno, ξεκίνησε η συνάντηση των πολιτικών ηγετών που συγκάλεσε εκτάκτως ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski, καθώς την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ.

Στην Προεδρική κατοικία, είναι παρόντες οι ηγέτες των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, SDSM Zoran Zaev και VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski, καθώς και οι ηγέτες των μικρότερων κομμάτων που δεν ανήκουν στις συμμαχίες των δυο κυρίαρχων κομμάτων, Ali Ahmeti από το DUI, Bilal Kasami από το κίνημα BESA, Eijadin Sela της Συμμαχίας των Αλβανών, Afrim Gashi των Εναλλακτικών και ο Menduh Taci του DPA.

Οι ηγέτες συζητούν για την τρέχουσα κατάσταση και την πρόταση του Πρωθυπουργού Zoran Zaev να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αναβολή της απόφασης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην

Ο Zoran Zaev έκανε την πρόταση αυτή κατά την χτεσινή του διάγγελμα προς τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει κάνει ένα ιστορικό λάθος και ότι είναι οι πολίτες εκείνοι που τώρα πρέπει να αποφασίσουν για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα συνεχίσει να κινείται.

Ο λαός μας έχει δώσει την εντολή και την τιμή να τον οδηγήσουμε και τώρα εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε την ίδια πορεία. Εάν ναι, ζητώ και πάλι μια σαφή κι ανοιχτή εντολή να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Δεν είμαστε φωστήρες, κάναμε λάθη, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όλα τα υπόλοιπα είναι ένας οδυνηρός δρόμος που βαδίσαμε εδώ και 27 χρόνια, σημείωσε στο διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Αργά απόψε, είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τα μικρότερα κόμματα από το συνασπισμό SDSM για να τους ενημερώσει για το αποτέλεσμα της συνάντησης στην προεδρική κατοικία./ibna