Χωρίς ημερομηνία Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, οι αντιδράσεις από τα Σκόπια

Χωρίς ημερομηνία Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, οι αντιδράσεις από τα Σκόπια

Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεν έλαβαν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ένταξης. Οι αρχηγοί των θεσμικών οργάνων της ΕΕ είδαν αυτό το συμπέρασμα ως ιστορικό λάθος, αλλά δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ομοφωνία, κυρίως λόγω της αντίθεσης της Γαλλίας. Το ζήτημα θα επανέλθει στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ κατά τη διάσκεψη κορυφής του Ζάγκρεμπ για τα Δυτικά Βαλκάνια τον Μάιο του επόμενου έτους. Η απόφαση τέθηκε στη δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Stevo Pendarovski, δήλωσε μετά την απόφαση ότι τώρα δεν είναι η στιγμή για απογοήτευση, απάθεια ή υπολογισμούς για την επίτευξη μικροπολιτικών οφελών, αλλά τώρα είναι για συσπείρωση γύρω από τα κρατικά συμφέροντα και το μέλλον της χώρας. “Είμαι πεπεισμένος ότι είναι πλέον καιρός να επιδείξουμε ενότητα στον στρατηγικό προσανατολισμό μας, ανεξάρτητα από τις νόμιμες πολιτικές διαφορές σε πολλά θέματα”, δήλωσε ο Pendarovski, ο οποίος προσκάλεσε πρόσφατα ηγέτες των κυριότερων πολιτικών κομμάτων να συζητήσουν μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov έγραψε στο προφίλ του Twitter ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να είναι ειλικρινείς με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και να αποσαφηνίσουν την απόφαση για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Bujar Osmani τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μέρος της Ευρώπης και ότι η σημερινή αδικία δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στις προθέσεις για συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και άλλων προτεραιοτήτων για την οικοδόμηση και το μέλλον της χώρας./ibna