Στο δικαστήριο της Χάγης κλήθηκε πρώην βουλευτής του Κοσσυφοπεδίου

Στο δικαστήριο της Χάγης κλήθηκε πρώην βουλευτής του Κοσσυφοπεδίου

Η Ειδική Εισαγγελική Αρχή του δικαστηρίου της Χάγης κάλεσε τον διοικητή του πρώην απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου, Nuredin Ibishi-Leka, μία είδηση που επιβεβαιώνει ο Σύνδεσμος Βετεράνων του KLA.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1998-1999, ο Ibishi ήταν ανώτερος διοικητής της επιχειρησιακής ομάδας KLA του Llapi. Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής του Συνδέσμου Βετεράνων του KLA, Hysni Gucati, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ibishi και άλλοι που καλούνται από τους εισαγγελείς της Χάγης για να ερωτηθούν για τον ρόλο τους κατά τη διάρκεια του πολέμου θα απαλλαγούν από όλους τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου.

«Μόλις έλαβα την είδηση ​​ότι το εισαγγελικό γραφείο έχει καλέσει τον συμπατριώτη μας Nuredin Ibishi – Leka, ο οποίος κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν διοικητής στην επιχειρησιακή ομάδα KLA του Llapi», έγραψε ο Gucati.

Ο Nuredin Ibishi ήταν επίσης μέλος του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, εκπροσωπόντας τη Δημοκρατική Συμμαχία του Κοσσυφοπεδίου (DLK).

Την περασμένη εβδομάδα η Ειδική Εισαγγελία κάλεσε δεκάδες πρώην μέλη του KLA για ανάκριση στη Χάγη και τα ΜΜΕ εικάζουν ότι σύντομα αναμένονται οι πρώτες συλλήψεις πρώην μαχητών. Τα Ειδικά Επιμελητήρια του Κοσσυφοπεδίου έχουν καθιερωθεί για τη δίωξη και την υποβολή εικαζομένων αξιόποινων πράξεων που διαπράχθηκαν από τον KLA./ibna