Αλέξης Τσίπρας: “Ήττα για το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα” η απόρριψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας

Αλέξης Τσίπρας: “Ήττα για το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα” η απόρριψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας

Ήττα για το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και μήνυμα αδυναμίας χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης  να απορρίψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας ο Αλέξης Τσίπρας.

“Μερικές φορές οι ευρωπαϊκές αξίες είναι πιο ισχυρές στα Βαλκάνια από ότι στις Βρυξέλλες”,  δήλωσε μέσω Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε: “Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για το μέλλον και την ενότητα της Ευρώπης. Το οφείλουμε στους λαούς μας”.

Ο πρώην πρωθυπουργός που βρέθηκε τις προηγούμενες δυο ημέρες στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε,, σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές σε υψηλό επίπεδο με παράγοντες του Συμβουλίου προκειμένου να βρεθεί ακόμη και την τελευταία στιγμή συμβιβασμός μεταξύ των ηγετών.

“Πρέπει το Συμβούλιο να δώσει το πράσινο φως για τις ενταξιακές διαδικασίες της Βόρειας Μακεδονίας και τον οδικό χάρτη για την ένταξη της Αλβανίας υπό την προϋπόθεση να λυθούν τα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας”, υποστήριξε κατά τις επαφές τόσο με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ όσο και με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Για αυτό τον λόγο άλλωστε είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με Στάνιτσεφ και Ζάεφ.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωταγωνιστής στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, μαζί με τους Κοτζιά και Ζάεφ, επισήμανε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης και ενίσχυσης των εθνικιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην περιοχή.

Για τεράστιο πλήγμα για την αξιοπιστία της ΕΕ, μεγάλο βήμα οπισθοχώρησης για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, “που υπηρετεί τα συμφέροντα και της Ελλάδας και των Δ. Βαλκανίων, αλλά και της ίδιας της ΕΕ” έκανε λόγο ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης.

Όπως εκτίμησε μάλιστα. Ε. Μακρόν, “για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης και υπό την πίεση της Λεπέν, εμφανίζεται αρνητικός σε μια προοπτική διεύρυνσης, που θα ξεκινούσε με μια απόφαση και θα κρατούσε πολλά  χρόνια”.  Έτσι πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν τα βλέμματα στραμμένα στις επόμενες κινήσεις και τις αποφάσεις που θα ληφθούν στα Σκόπια./ibna