Η Ευρώπη παίζει με τη φωτιά

Η Ευρώπη παίζει με τη φωτιά

Θα επανεξεταστεί η διεύρυνση της ΕΕ πριν τον Μάιο του 2020

Οι ηγέτες της ΕΕ, θα επανεξετάσουν την διεύρυνση της ΕΕ πριν την Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης -Δυτικών Βαλκανίων τον Μάιο του 2020 στο Ζάγκρεμπ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ηγέτες της φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής, να αναβάλλουν για ακόμα μια φορά την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία πρωτίστως που υλοποίησε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την Αλβανία δευτερευόντως ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα με την απόφαση της αναβολής, αφήνοντας ανυπεράσπιστες χώρες απέναντι σε ακραίους εθνικισμούς και επιρροές από χώρες που δεν διακατέχονται από τις ιδέες και τις αξίες της Ευρώπης.

Η μικροπολιτική του Προέδρου Macron να δείξει τα «δόντια» του στις Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, ενώ σιωπά για τη Συρία αποδεικνύει το έλλειμμα στην ηγεσία της Ευρώπης.

Συμμέτοχοι είναι και όλοι εκείνοι οι ηγέτες της Ένωσης που αδιαφόρησαν για την αξιοπιστία της Ευρώπης, που με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά επιλέγουν να αγκαλιάσουν χώρες κι άλλες να τις πετούν στην κυριολεξία στα χέρια δυνάμεων που μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν στη Δημοκρατική Ευρώπη.

Η απόφαση της αναβολής της διεύρυνσης ήδη προκαλεί κυβερνητική κρίση στη Βόρεια Μακεδονία με τον Πρωθυπουργό Zoran Zaev να ζητά μέσω εκλογών, σύμφωνα με πληροφορίες του IBNA, τη λαϊκή στήριξη σε αυτή του την προσπάθεια. Μια προσπάθεια που ελέω ΕΕ δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί και να πείσει τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ότι ορθά έπραξε με την Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα και το Σύμφωνο Φιλίας με την Βουλγαρία, ανοίγοντας τον δρόμο στο εθνικιστικό κόμμα του VMRO-DPMNE με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η σημερινή απόφαση, «κλέβει» τις προοπτικές και από άλλες χώρες των Βαλκανίων που η σταθερότητα τους βασιζόταν στην Ευρωπαϊκή τους πορεία. Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία μπαίνουν σε περιπέτειες που μόνο αδιάφορη δεν θα αφήσουν την Ευρώπη./ibna