Βουλγαρία: Έρχονται εγκαίνια για το φυσικό αέριο

Βουλγαρία: Έρχονται εγκαίνια για το φυσικό αέριο

Στις 21 Οκτωβρίου έχουν οριστεί τα εγκαίνια της λειτουργίας από το ύψος των συνόρων Τουρκίας – Βουλγαρίας μέχρι τον σταθμό συμπίεσης Strandzha ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου μήκους 11 χλμ. σύμφωνα με τον διαχειριστή του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, Bulgartransgaz.

Ειδικότερα, πρόκειται για επιμέρους τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, ο οποίος αναμένεται να τροφοδοτήσει την ΝΑ Ευρώπη με ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Τουρκίας.

Ο εν λόγω αγωγός θα συνεχίσει την πορεία του προς την Σερβία, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova.

Το όλο έργο, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Ενέργειας, περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή του μετρητικού και ρυθμιστικού σταθμού φυσικού αερίου Strandzha.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Bulgartransgaz συνήψε συμφωνία με την κοινοπραξία Arkad, με έδρα την Σαουδική Αραβία, ύψους 1,1 δις. ευρώ, για την κατασκευή του εν λόγω αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος προβλέπεται ότι θα επεκτείνει το ήδη υπάρχον δίκτυο διανομής φυσικού αερίου έως την Σερβία και θα μεταφέρει το φυσικό αέριο που θα φθάσει στην Βουλγαρία μέσω του αγωγού Turkish Stream.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το υπεράκτιο τμήμα του αγωγού Turkish Stream, μήκος 930 χλμ., υπό την Μαύρη Θάλασσα, που ξεκινά από την Ρωσία και καταλήγει στην Τουρκία, θα έχει δύο διακλαδώσεις, με ετήσια χωρητικότητα 15,75 δις. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου./ibna