Υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλεί την Βόρειο Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα, στην συνέντευξη που έδωσε στην ιστοσελίδα “Politico”, στο πλαίσιο της παρουσίας του στις Βρυξέλλες και  μάλιστα τάσσεται υπέρ της ενταξιακής της προοπτικής στην ΕΕ.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Politico λέει: «ανέκαθεν λέγαμε ότι θέλουμε να προσδέσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε πλήρη επίγνωση του ότι πρέπει να συντελεστεί μεγαλύτερη πρόοδος και στις δύο χώρες αλλά επί της αρχής υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις…Πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η Βόρεια Μακεδονία συμμορφώνεται με τους όρους της Συμφωνίας (με την Αθήνα)”. Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, ζήτησε καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων: «Νομίζω ότι πρέπει να στείλουμε μήνυμα σε αυτές τις χώρες ότι, εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις, μπορούν να προσβλέπουν ότι κάποια στιγμή μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας».

Μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός απέφευγε να αποκαλέσει τη Βόρειο Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα προφανώς για να μην δυσαρεστήσει τους “νέους μακεδονομάχους” που τον ψήφισαν και έμειναν με την περικεφαλαία στο χέρι.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Θέλω να συστήσω την Ελλάδα ως μία χώρα που αφήνει πίσω της την κρίση, που συμμετέχει ενεργά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η οποία κοιτά προς τα εμπρός- και μία χώρα που θα αναπτύσσεται όπως πιστεύουμε με ρυθμούς πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία χώρα που προσελκύει επενδύσεις». Και συνέχισε την δυσφήμιση της χώρας: “στο πρόσφατο παρελθόν, οποτεδήποτε η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων συνήθως δεν ήταν για καλό. Η ελπίδα είναι πως έχουμε αφήσει αυτές τις ημέρες πίσω μας. Τόσο στην συνέντευξη όσο και στις δύο επίσημες δηλώσεις του πριν την συνεδρίαση του ΕΛΚ και πριν την Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης συστήνει τον εαυτό του στο διθενές κοινό ως τον αρχηγό μία δημοκρατική νίκης, ωστόσο η εικόνα της Ελλάδας που παρουσιάζει στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός δεν είναι η καλύτερη: είναι η εικόνα μίας χώρας που βρισκόταν στον αστερισμό του λαϊκισμού επί πολλά χρόνια και που τώρα θα επανέλθει στην ανάπτυξη. Μόνο που τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι Έλληνες πολίτες κυριολεκτικά μάτωσαν για να εφαρμοστεί στην χώρα ένα μνημόνιο, που μόνο λαϊκισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί, και η χώρα γράφει έστω και χαμηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης ήδη από το 2017, ενώ για το 2019 προβλέπεται ότι θα κλείσει γύρω στο 2%. Είναι μία αδικία για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών η εικόνα που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός για να πλήξει τον πολιτικό του αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που το διεθνές κοινό δεν βλέπει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την χώρα όπως του την παρουσιάζει ο πρωθυπουργός της.

Αναφέρθηκε στην Τουρκία καλυπτόμενος πίσω από τις ευρωπαϊκές θέσεις και  κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ «να πάρουν καθαρή θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταδικάσει ομόφωνα αυτά που συμβαίνουν στη Συρία», ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει «να επαναβεβαιώσει την ανακοίνωση που έκανε στο επίπεδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για ένα πλαίσιο στοχευμένων κυρώσεων εναντίον αυτών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου».

Πιο σκληρός ήταν για το μεταναστευτικό γιατί όπως εξήγησε “βρισκόμαστε ενώπιον αυξημένων αριθμών προσφύγων και μεταναστών που εξαντλούν τις αντοχές της χώρας μου. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το μέτωπο χρειαζόμαστε μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Στο πλαίσιο αυτό είπε «Είναι απαράδεκτο η Τουρκία να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό και να ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να λάβει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια…Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα “πυροσβεστικό σχέδιο” ή Σχέδιο Β ώστε να διασφαλίσει ότι αυτό που σήμερα είναι έκτακτη ανάγκη δεν θα μετατραπεί σε γενικευμένη κρίση»./ibna