Η ώρα του Erdogan να κάνει πράξη την «Πηγή Ειρήνης»

Η ώρα του Erdogan να κάνει πράξη την «Πηγή Ειρήνης»

Η παύση της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» για 120 ώρες με την συμφωνία των 13 σημείων Τουρκίας- ΗΠΑ, δίνει την ευκαιρία στον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του για τους σκοπούς της στρατιωτικής επιχείρησης στη Βόρεια Συρία.

Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου 2019 στα ανατολικά του Ευφράτη.

Σκοπός της επιχείρησης σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο ήταν η αποτροπή της δημιουργίας ενός διαδρόμου τρομοκρατίας στο Βόρειο τμήμα της Συρίας, την εξαφάνιση των τρομοκρατικών οργανώσεων(ISIS, PKK, KCK-PYD/YPG) και τρομοκρατών που δρουν στην περιοχή, τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, την προστασία των αμάχων και τη μείωση των προσφυγικών ροών στην Τουρκία και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη και τέλος τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος που θα παροτρύνει τους Σύριους να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Φυσικά πέρα από τα προαναφερόμενα, υπάρχουν από πίσω κι άλλα ζητήματα που είτε αποκρύπτονται είτε δεν έλαβαν της ανάλογης δημοσιότητας, με την εσκεμμένη ίσως συμμετοχή και των μέσων ενημέρωσης που αρέσκονται να φιλτράρουν την ειδησεογραφία και να παρουσιάζουν ότι θέλουν.

Ο αφοπλισμός των κουρδικών ομάδων που βοήθησαν στον πόλεμο εναντίον του ISIS, είναι ένα από τα ζητούμενα του Τούρκου Προέδρου. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι λίγο πριν την συμφωνία είχε ζητήσει από τους Κούρδους να παραδώσουν τα όπλα τους. Κανείς δεν θα ένιωθε ασφαλής, πολλώ δε ο Τούρκος Πρόεδρος και οι Τούρκοι με άρτια εξοπλισμένες ομάδες που θα μπορούσαν να συνεχίσουν αναβαθμισμένα τις επιθέσεις τους στην Τουρκία.

Δεύτερο ζήτημα σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, είναι η αποτροπή δημιουργίας ενός ενεργειακού διαδρόμου, παράλληλου με τον ενεργειακό διάδρομο της Τουρκίας. Ένας διάδρομος όχι μόνο ανταγωνιστικός αλλά και πηγή εσόδων για τις τρομοκρατικές ομάδες των Κούρδων.

Επιπροσθέτως η αλλοίωση ενός συμπαγούς κουρδικού πληθυσμού με ημιαυτόνομη παρουσία στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας που μόνο ασφάλεια δεν προϋποθέτει για την χώρα ήταν ένα από τα ζητούμενα της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης».

Ο Τούρκος Πρόεδρος που έχει δεχτεί, πολλές φορές κι όχι αδίκως, κριτικές, έχει μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξει ότι πέρα από τις δεύτερες σκέψεις που αναφέραμε πιο πάνω, θα πραγματοποιήσει στο ακέραιο τις υποσχέσεις που έδωσε για τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

Αν η παύση της τουρκικής επιχείρησης για 120 ώρες αποδώσει, ο Recep Tayyip Erdogan, έχει τη δυνατότητα, να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για επαναπατρισμό των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία και είναι πάνω από 3,5 εκατομμύρια. Όπερ σημαίνει ανοικοδόμηση των πόλεων και των χωριών που βρίσκονται στη ζώνη ελέγχου της Τουρκίας, την σταδιακή εγκατάσταση των προσφύγων και την επαναφορά της κανονικότητας στην καθημερινότητα τους.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό αν συμβεί. Τουρκικές εταιρείες έχουν υποστηρίξει την ανοικοδόμηση περιοχών στη Συρία όπου έχουν μεταφερθεί αρκετοί πρόσφυγες εκεί.

Είναι ένα στοίχημα για τον Recep Tayyip Erdogan που μένει στον ίδιο να δώσει το σωστό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, απομειώνοντας την αρνητική κριτική που οι περισσότεροι και ιδιαίτερα στο εξωτερικό του ασκούν./ibna