Παύση 120 ωρών στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης»

Παύση 120 ωρών στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης»

Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν να σταματήσει η αντιτρομοκρατική επιχείρηση της Τουρκίας «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Mike Pence στην ‘Άγκυρα.

«Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας θα σταματήσει για 120 ώρες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Mike Pence σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα.

Όπως σημείωσε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος έχει ήδη ξεκινήσει η αποχώρηση των μαχητών YPG/PKK από την ασφαλή ζώνη, ένα γεγονός που οδήγησε στην παύση της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία.

Τα σημαντικότερα σημεία της κοινής δήλωσης ΗΠΑ-Τουρκίας των 13 σημείων είναι.

–      H Τουρκία δίνει εγγύηση πως θα εξασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών στις περιοχές της ζώνης ασφαλείας την οποία θα ελέγχει.

–      Και οι δυο πλευρές συμφωνούν στη συνεργασία της συγκέντρωσης  και καταστροφής του βαρύ οπλισμού του YPG και την αχρήστευση των οχυρωμάτων του YPG.

–      H ζώνη ασφαλείας θα είναι υπό τον έλεγχο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι δυο πλευρές θα συνεργάζονται για την εφαρμογή της ζώνης ασφαλείας.

–      Η Τουρκική πλευρά θα παύσει τις επιχειρήσεις της στα πλαίσια της Πηγής της Ειρήνης με την εγγύηση της αποχώρησης του YPG εντός 120 ωρών. Σε περίπτωση αποχώρησης η επιχείρηση θα τερματιστεί.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Cavusoglu, πως με τον Mike Pence συμφωνήθηκε πως για τις άλλες περιοχές όπως για το Kobani και το Manbij οι ΗΠΑ έδειξαν ως υπεύθυνη τη Ρωσία και είπε να τα βρουν με τη Μόσχα.

Ουσιαστικά με τη συμφωνία με τις ΗΠΑ η Άγκυρα θα έχει πετύχει το στόχο της να έχει μια ζώνη ασφαλείας που θα ελέγχεται από το Tell Abyad μέχρι την περιοχή Ras al-Ayn που εκτείνεται σε μήκος 120 χιλιομέτρων και θα έχει έκταση 3300 τετραγωνικά χιλιόμετρα εντός της Συρίας./ibna