Γερμανική κοινοπραξία ενδιαφέρεται για την κατασκευή αιολικού πάρκου στο Μαυροβούνιο

Γερμανική κοινοπραξία ενδιαφέρεται για την κατασκευή αιολικού πάρκου στο Μαυροβούνιο

Μια κοινοπραξία αποτελούμενη από τη γερμανική εταιρεία WPD AG και την εταιρεία Vjetroelektrana Budva είναι ο μοναδικός πλειοδότης για την κατασκευή του αιολικού πάρκου Brajići, αναφέρει η Vijesti.

Την προκήρυξη της δημοπράτησης για την κατασκευή αιολικών πάρκων σε κρατικά οικόπεδα στους δήμους Budva και Bar απέκτησαν πέντε εταιρείες, μεταξύ των οποίων μια κοινοπραξία που υπέβαλε αίτηση για δημόσια πρόσκληση, δύο εταιρείες από τη Φινλανδία και μία από Βέλγιο και Κίνα αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η κοινοπραξία Γερμανίας-Μαυροβουνίου προσέφερε μια επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή αιολικού πάρκου με δυνατότητα παραγωγής 100,8 MW. Για τη μίσθωση 220,77 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων κρατικής γης, η εταιρεία προσέφερε 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η προσφορά απαιτούσε μια ελάχιστη τιμή ετήσιας μίσθωσης πέντε σεντς ανά τετραγωνικό μέτρο και για περίοδο 30 χρόνων, ενώ αναμένονται στοιχεία σχετικά με την προγραμματισμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η προσφορά προβλέπει επίσης τη συμμετοχή των εγχώριων εταιρειών με 21,6 εκατ. ευρώ.

Η Επιτροπή Διαγωνισμού έχει προθεσμία 45 ημερών, δηλαδή έως το τέλος Νοεμβρίου, για να επαληθεύσει εάν ο υποψήφιος πληροί όλες τις απαιτήσεις.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομίας του Μαυροβουνίου εξήγησαν πρόσφατα ότι το έργο αυτό θα εφαρμοστεί σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για το κράτος για την εγγυημένη τιμή αγοράς.

Η γερμανική WPD AG έχει πείρα στην υλοποίηση έργων αυτού του τύπου σε πολλές χώρες, με χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος 4,4 χιλ. MW.

Σημειώνεται, επίσης, πως η WPD AG είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση αιολικών πάρκων, τόσο στην ξηρά όσο και στην ανοικτή θάλασσα, ενεργώντας παγκοσμίως. Από το 1996, η WPD έχει εγκαταστήσει 2.200 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 4.450 MW. Σε διεθνές επίπεδο, η WPD σχεδιάζει έργα 8.725 MW στην ξηρά και 7.250 MW υπεράκτιων. Στην WPD απονέμεται κατά σειρά ετών η πρώτη κατηγορία “Α” από τον οργανισμό Euler Hermes (Όμιλος Allianz)./ ibna