Ο Μητσοτάκης συμμετέχει στο πρώτο του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως Πρωθυπουργός

Ο Μητσοτάκης συμμετέχει στο πρώτο του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως Πρωθυπουργός

Σε χαμηλούς τόνους έναντι της Τουρκίας και κρυπτόμενος πίσω από την ευρωπαϊκή θέση, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ενώ για μία ακόμη φορά απέφυγε να ονοματίσει την Βόρειο Μακεδονία, παρότι δηλώνει ότι σέβεται την Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ο κ. Μητσοτάκης αφού δήλωσε “Πολύ χαρούμενος που συμμετέχω για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας” αναφέρθηκε στη νίκη του στις εκλογές: “Μετά από δέκα χρόνια κρίσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Λάβαμε ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να μειώσουμε την γραφειοκρατία, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να κάνουμε την ζωή των Ελλήνων πολύ καλύτερη. Θα τιμήσουμε αυτή τη δέσμευση. Οι Έλληνες, ειδικά οι νέοι, δικαιούνται ευκαιρίες κι όχι ελλείμματα”.

Αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι “η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές στρατηγικές προκλήσεις που βρίσκονται επίσης στην προμετωπίδα της Ευρωπαϊκής ατζέντας. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος. Να εκπονήσει μία νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας ότι η Ελλάδα εξ αρχής υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σχετικά με στοχευμένα μέτρα, στοχευμένες κυρώσεις, για πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. 

Τέλος για τα Δυτικά Βαλκάνια – Αλβανία και Βόρειο Μακεδονία που αποφεύγει να την ονοματίσει παρότι δηλώνει ότι σέβεται την Συμφωνία των Πρεσπών – ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας και άγκυρα σταθερότητας σε μία πολύ ταραχώδη περιοχή. Υποστηρίζουμε την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και -φυσικά- σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων./ibna