Ο Τσίπρας στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και η απομόνωση ΚΙΝΑΛ μέσω… Πρεσπών

Ο Τσίπρας στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και η απομόνωση ΚΙΝΑΛ μέσω… Πρεσπών

Στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών συμμετείχε ως παρατηρητής ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες. Μπορεί η πρόσκληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις εργασίες των Σοσιαλιστών να προκαλούν εκνευρισμό στο ΚΙΝΑΛ και στην Φώφη Γεννηματά ωστόσο φαίνεται ότι η ηγεσία του PES βλέπει στον Αλ. Τσίπρα έναν προνομιακό σύμμαχο. Είναι κοινό “μυστικό” εξάλλου ότι οι Σοσιαλιστές θα ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική τους ομάδα, ωστόσο στο κόμμα του Αλ. Τσίπρα δεν συζητούν καν αυτό το ενδεχόμενο. Τουλάχιστον για την ώρα.

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός επιδιώκει, ο ίδιος και το κόμμα του, να αποτελέσουν την “γέφυρα” ανάμεσα στις πολιτικές οικογένειες της αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών Δημοκρατών. Για αυτό τον λόγο εξάλλου φρόντισε να συναντηθεί με τα προεδρεία και των τριών πολιτικών ομάδων όπου τόνισε την ανάγκη ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρώην πρωθυπουργός εστίασε ιδιαιτέρως, τόσο στην συνάντηση του με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ όσο και στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στην ανάγκη να δοθεί το πράσινο φως για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και να εγκριθεί ο οδικός χάρτης για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας. Τόνισε ακόμα την ανάγκη εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία μέχρι την λήξη της εισβολής στην Συρία αλλά και την επιβολή των κυρώσεων για τις παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ.

Επιστολή Στάνιτσεφ σε Τούσκ

“Η μη έναρξη των διαπραγματεύσεων πληγώνουν το κύρος, την αξιοπιστία και την ισχύ της Ε.Ε. ανοίγοντας έτσι την πόρτα ξανά στης εθνικιστικές δυνάμεις και στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων”, ανέφερε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλ. Τσίπρας είχε κατ’ιδίαν συνάντηση πριν την έναρξη των εργασιών με τον επικεφαλής του PES Σ. Στάνιτσεφ και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σ. Στάνιτσεφ απέστειλε χθες επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντ. Τούσκ ζητώντας του να βρεθεί συμφωνία έστω την τελευταία στιγμή προκειμένου το Συμβούλιο να εκκινήσει τις ενταξιακές διαδικασίες της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Στην επιστολή του μάλιστα υπογραμμίζει την σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών χαρακτηρίζοντας την ιστορική και αποτέλεσμα προσπαθειών δυο προοδευτικών κυβερνήσεων.

Η αμηχανία της Γεννηματά και η απόσταση με Παπανδρέου

Στο φόντο της ενταξιακής διαδικασίας των Δυτικών Βαλκανίων ωστόσο το κόμμα της Φ. Γεννηματά που είναι το επίσημο μέλος του PES στην Ελλάδα-ο Αλ. Τσίπρας συμμετέχει ως παρατηρητής- φαίνεται να βρίσκεται σε δύσκολη θέση τόσο εντός της ευρωπαϊκής πολιτικής του οικογένειας όσο και στο εσωτερικό του. Εξάλλου το ΚΙΝΑΛ είναι το μοναδικό μέλος του PES που δεν στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Φ. Γεννηματά πως η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων “θα ήταν ένα θετικό γεγονός”. “Πρέπει όμως να συνοδευτεί και από δεσμεύσεις από τις χώρες αυτές για το σεβασμό των Ευρωπαϊκών κανόνων και συμπεριφορών. Δεν νοείται κανενός είδους αλυτρωτισμός, ούτε παραβίαση δικαιωμάτων μειονοτήτων”, ανέφερε.  Σε διαφορετική γραμμή με το PES αλλά και με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου που χθες εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για το βέτο της Γαλλίας και της Ολλανδίας στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών./ibna