Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Σύνοδο Κορυφής

Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Σύνοδο Κορυφής

Δίχως αναφορά στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας και στην συζήτηση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατά της Τουρκίας, βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής ως πρωθυπουργός.

Αντίθετα κρύβεται πίσω από την ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό και για την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία ενώ το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου προβάλλει ότι “πάμε στις Βρυξέλλες χωρίς να έχουμε κάτι να αποδείξουμε – αλλά για να δείξουμε πού θέλουμε να είναι η Ευρώπη την επόμενη δεκαετία”.

Στην δήλωσή του κατά την προσέλευσή του στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί για πολλοστή φορά στον λαϊκισμό: “Νομίζω πως αποδείξαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε τον λαϊκισμό και πιστεύω πως η νίκη μας αποτελεί επίσης νίκη για την δημοκρατία στην Ευρώπη, καθώς καταφέραμε να θέσουμε την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής.

Έχουμε μία φιλόδοξη, μεταρρυθμιστική ατζέντα μπροστά μας. Βρισκόμαστε ενώπιον προκλήσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επαναφέρουμε την ανάπτυξη, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να διασφαλίσουμε πως βγαίνουμε από τον φαύλο κύκλο που έχει κρατήσει πίσω την χώρα μου επί μία και πλέον δεκαετία. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε προκλήσεις στο εξωτερικό. Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μία εξαιρετικά ασταθή περιοχή. Αλλά βρισκόμαστε εδώ ώστε να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στην ανάγκη για τη σταθερότητα της περιοχής και να εργαστούμε ώστε να υπάρξει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ερώτηση για την συμφωνία για το Brexit ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Πρέπει να την δούμε πρώτα. Συνιστά καλή είδηση ότι έχουμε συμφωνία, και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα εγκριθεί από το Συμβούλιο”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε το μεσημέρι στην Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ ενώ στις 3.00 (ώρα Βρυξελλών) θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατά την προσέλευσή του στο ΕΚΛ δέχθηκε τα καθιερωμένα συγχαρητήρια από τους αρχηγούς των δεξιών κομμάτων για την εκλογή του ενώ είχε συναντήσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης όπου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, “είχε την ευκαιρία να συζητήσει τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, τις εξελίξεις για το Brexit και το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού – προσφυγικού”.  Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτες συνομιλίες με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Gertrud von der Leyen, τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Pablo Casado και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Manfred Weber, ενώ είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Leo Varadkar και τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Joseph Daul.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου “το βασικό μας μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι: Η Ελλάδα έχει Πρωθυπουργό με διεθνή αποδοχή και βρίσκει πάλι τη θέση της μέσα στην Ευρώπη – δεν ζητάμε, συζητάμε και είμαστε σε όλα παρόντες.

Η Ελλάδα είναι ο αναγκαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή μας

-για το Προσφυγικό,

-για την καταγγελία της στάσης της Τουρκίας στην Κύπρο

-για τη Συρία που έχει φέρει την Άγκυρα σε ένταση με την Ευρώπη και την Αμερική,

-για τα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων

-Υπάρχει συνεχής επαφή της Αθήνας – Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Άμυνας – με Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, αλλά και Ουάσιγκτον το τελευταίο δεκαήμερο.

-Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου και βοηθάμε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συμμαχίες στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κάνοντας έρευνες σε θαλάσσια ύδατα που ανήκουν στην Κύπρο.

-Έχουμε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία – με την οποία διατηρούμε διαύλους επαφής σε πολλά επίπεδα.

-Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι για το Προσφυγικό – θέτουμε τα προβλήματα, ενημερώνουμε για τις ενέργειές μας, διεκδικούμε μια νέα πολιτική τόσο για τη συνολική αντιμετώπιση των ροών όσο και για το άσυλο.

-Ο Πρωθυπουργός θα κάνει στη Σύνοδο επαφές με τους ομολόγους του των χωρών του Νότου – Ιταλία, Ισπανία – που θίγονται από το πρόβλημα.

Το κυβερνητικό επιτελείο προβάλλει ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός εδώ και μια δεκαετία που πάει στις Βρυξέλλες χωρίς να αμφισβητείται η παρουσία ή η πολιτική του. Έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη -40%- και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στο τέλος μια χρονιάς με τέσσερις εκλογές, τα δημοσιονομικά του 2019 κλείνουν με πλεόνασμα, ενώ ο προϋπολογισμός του 2020 έχει πλήρως εγκριθεί από τους θεσμούς. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μείωση φόρων και επιστροφή στην ανάπτυξη έχει γίνει πλήρως αποδεκτό από τους εταίρους μας. Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα – ιδίως στο θέμα της πράσινης ενέργειας. Η χώρα έχει εδώ και εκατό μέρες θετική δημοσιότητα στα ξένα Μ.Μ.Ε.”./ibna