Πολιτικές διαμάχες στη Βόρεια Μακεδονία σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης

Πολιτικές διαμάχες στη Βόρεια Μακεδονία σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης

Η διήμερη διάσκεψη κορυφής των ηγετών της ΕΕ ξεκινά στις Βρυξέλλες το απόγευμα, όπου αναμένεται να συζητηθεί η απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να επιτύχει συμβιβασμό επί του θέματος, με τη Γαλλία να δηλώνει πως θα ασκήσει βέτο, καθώς θεωρεί ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τα υποψήφια κράτη πρέπει πρώτα να μεταρρυθμιστεί πριν ληφθεί απόφαση. Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ πιστεύουν ότι πρέπει να οριστεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία ώστε να διατηρήσει την αξιοπιστία της η ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev, μετά τη συνάντησή του με τις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Johannes Hahn, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εγκρίνουν ομόφωνα την απόφαση να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Zaev δήλωσε ότι οποιαδήποτε αναβολή της απόφασης θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή και, ως εκ τούτου, απευθύνθηκε στους ευρωπαίους ηγέτες με τις λέξεις “Μη μας σβήνετε, σβήστε τα αστέρια, γίνετε οι ήρωές μας”.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE δήλωσε ότι ο Zaev είναι υπεύθυνος για την αποτυχία να εξασφαλίσει μια ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ, θεωρώντας ότι η χώρα θα πρέπει να πάρει ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών και ότι η κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατικών υπό την ηγεσία του Zaev είναι ένοχη για την ανατροπή του κράτους. “Το SDSM δεν είναι σε θέση να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες και να προωθήσει το κράτος”, δήλωσε το VMRO-DPMNE, το οποίο ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Πρόωρες εκλογές ζητά επίσης και η αλβανική αντιπολίτευση στη χώρα. Η Συμμαχία Αλβανών δήλωσε ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας αξίζουν την ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, όχι όμως και η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Zoran Zaev.

Οι συζητήσεις στα Σκόπια μαίνονται αναφορικά με τα διλήμματα για το τι θα συμβεί αν η χώρα αποτύχει να εξασφαλίσει ημερομηνία και ότι οι επερχόμενες εκλογές θα οδηγήσουν τη χώρα σε άγνωστα μονοπάτια./ibna