Δεν εγκαταλείπει τα πυρηνικά η Τσεχία παρά τις οδηγίες της Ε.Ε.

Δεν εγκαταλείπει τα πυρηνικά η Τσεχία παρά τις οδηγίες της Ε.Ε.

Προτεραιότητα είναι η ενεργειακή ασφάλεια και αυτή περνά μέσα από νέες πυρηνικές μονάδες υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Andrej Babis.

Έτσι λοιπόν στην κατασκευή νέων μονάδων πυρηνικής ενέργειας προς αντικατάσταση των παλαιών σκοπεύει να προχωρήσει η Τσεχία, ακόμη κι εάν αυτό ισοδυναμεί με παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η τσεχική κυβέρνηση, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό  πρακτορείο Reuters, επιδιώκει ο όμιλος ČEZ, του οποίου το μετοχικό κεφάλαιο ελέγχεται κατά 70% από το κράτος, να ηγηθεί των νέων έργων στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την πυρηνική ενέργεια.

Η ίδια η εταιρεία ωστόσο επιζητά να εξασφαλίσει κρατικές εγγυήσεις ότι οι εν λόγω μονάδες θα είναι βιώσιμες και θα αποφέρουν κέρδη στους μετόχους.

Επί της παρούσης το 1/3 της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Τσεχία προέρχεται από την χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Την στιγμή που η ηγεσία της χώρας προωθεί την εν λόγω τεχνολογία ως εναλλακτική στην άνθρακα λόγω χαμηλών εκπομπών αερίου, όταν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα αντιστοιχούν στο 50% της παραγωγής.

«Πρέπει να το επισπεύσουμε ακόμη κι εάν αυτό σημαίνει ότι θα παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Andrej Babis, επισημαίνοντας ότι «προτεραιότητα μας είναι η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας» και πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για αυτό».

Τέλος, να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο ενίσχυσης του εγχειρήματος αυτού μέσω της διαδικασίας των κρατικών εγγυήσεων βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ του ομίλου ČEZ και της τσεχικής κυβέρνησης./ibna