Συναντήθηκαν Τσίπρας Juncker στις Βρυξέλλες

Συναντήθηκαν Τσίπρας Juncker στις Βρυξέλλες

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την παράνομη δραστηριότητα της στην Κυπριακή ΑΟΖ, που είχαν αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Επιπροσθέτως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στον Πρόεδρο Juncker και το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας ότι αποτελεί θέμα διεθνούς αξιοπιστίας της ΕΕ να αποφασίσει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής και να δώσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πηγές που προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι ο Jean Claude Juncker ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την εποικοδομητική τους συνεργασία και το θετικό έργο της κυβέρνησης του, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στη σταθερότητα της Ευρωζώνης και στην αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ιδιαίτερα μετά την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη μεριά του, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, ευχαρίστησε τον Jean Claude Juncker για τη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα σε κρίσιμες στιγμές και ιδίως για την αποτροπή των σχεδίων εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Juncker και Τσίπρας συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Συρία με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπάρξει εμπάργκο όπλων απέναντι στην Τουρκία μέχρι να τερματιστεί η εισβολή. Τέλος, συζήτησαν για το προσφυγικό και συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει δίκαιη αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου και οικονομική στήριξη της Τουρκίας για τη φιλοξενία Σύριων προσφύγων./ibna