Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2020 παίρνει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2020 παίρνει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη ο κρατικός προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2020.

Καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να συμμετάσχει στην πρώτη του συνάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ μετά τη νίκη στις εκλογές του Ιουλίου, μια δήλωση της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού είχαν πάρει το πράσινο φως.

Οι ευρωπαϊκές αρχές είναι ικανοποιημένες από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, έχοντας εξασφαλίσει κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο πλαίσιο του τελευταίου μεταμνημονιακού ελέγχου ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν το 2020.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις απόψεις της για όλα τα σχέδια προϋπολογισμού που υπέβαλαν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έως τις 30 Νοεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός για το 2020 έλαβε επίσης υπόψη το κόστος του εκτεταμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην τόνωση της ανάπτυξης και την προσέλκυση επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης σειράς φορολογικών περικοπών και μέτρων ανακούφισης.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει εφάπαξ οικονομικό κίνητρο για τις επιχειρήσεις το 2020, αξίας 139 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο κινήτρων θα μπορούσε να λάβει τη μορφή περαιτέρω φορολογικών μειώσεων.

Η Αθήνα προφανώς μπορεί να βασιστεί στη βελτίωση της είσπραξης κρατικών εσόδων. Την Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που καταγράφηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ήταν της τάξης των 4,479 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον στόχο των 1,4 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού, το 2020 η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται να επιταχυνθεί με τη στροφή προς οικονομικές πολιτικές φιλικότερες προς την ανάπτυξη και για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,8% σε τρέχουσες τιμές και σε 2,8% σε σταθερές τιμές. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αντικατοπτρίζει τα οφέλη από τη συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης (+ 1,8% έναντι του 2019), από τη σταθερή μείωση της ανεργίας ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού (κατά 1,8 εκατοστιαίες μονάδες έναντι του 2019) και από τη διπλάσια αύξηση των μέσων μισθών σε σχέση με το 2019 (+1,2%)./ibna