Ο Zaev προτρέπει την ΕΕ: Αν δεν ξεκινήσετε διαπραγματεύσεις τιμωρείτε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Zaev προτρέπει την ΕΕ: Αν δεν ξεκινήσετε διαπραγματεύσεις τιμωρείτε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν μπορεί να περιμένει να επιλύσει ανοικτά ζητήματα στην περιοχή εάν δεν αποδώσει τα εύσημα για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Όλοι λένε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προς το παρόν μια από τις καλύτερες συμφωνίες στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο Zaev μετά τη συνάντησή του με τον αρμόδιο Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Johannes Hahn στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν η ΕΕ «τιμωρεί» αυτή τη συμφωνία καθυστερώντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης, πώς μπορεί κανείς να αναμένει από τον Aleksandar Vucic και τον Hashim Thaci να βρουν μια λύση στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

Κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εγκρίνουν την απόφαση να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία χωρίς κανένα δισταγμό. Ο Zaev δήλωσε ότι οποιαδήποτε αναβολή της απόφασης θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή και, ως εκ τούτου, απευθύνθηκε στους ευρωπαίους ηγέτες με τις λέξεις: «Μη μας σβήνετε, σβήστε τα αστέρια, γίνετε οι ήρωές μας».

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Johannes Hahn, από την πλευρά του, προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν την πρόταση της Επιτροπής και να λάβουν θετική απόφαση για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Ο Hahn δήλωσε ότι μια πιθανή αρνητική απόφαση θα έχει συνέπειες για το διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, επειδή σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο τους κίνητρο τους για εξομάλυνση των σχέσεών τους είναι η ευρωπαϊκή προοπτική./ibna