Β-Ε: Οι μετανάστες περιμένουν δύσκολο χειμώνα υπό σκληρές συνθήκες

Β-Ε: Οι μετανάστες περιμένουν δύσκολο χειμώνα υπό σκληρές συνθήκες

Περίπου 1.000 με 1.500 μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Vučijak κοντά στην πόλη Bihać, στο δυτικό τμήμα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, κοντά στα σύνορα με την Κροατία.

Ατομα που δεν διέθεταν νόμιμη στέγη ή κατοικούσαν σε δημόσιους χώρους και εγκαταλειμμένα κτίρια στο κέντρο του Bihać έχουν επίσης φύγει. Αυτή η αστυνομική επιχείρηση αποτελεί μέρος των μέτρων της Task Force της Καντόνας Una-Sana για τον συντονισμό της μεταναστευτικής κρίσης.

«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, περίπου 1.500 άτομα που δεν είχαν καταλύματα μεταφέρθηκαν στο Vučjak, έτσι περίπου 2.300 μετανάστες κατοικούν σήμερα στο εν λόγω προσωρινό κέντρο υποδοχής. Οι ενέργειες θα συνεχιστούν, καθώς πρόκειται για τα συμπεράσματα και τα προτεινόμενα μέτρα της Ειδικής Ομάδας και θα βοηθήσουμε τις επιθεωρήσεις των καντονιών κατά τον έλεγχο για την παράνομη διαμονή», δήλωσε ο Ale Šiljdedić, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Una-Sana.

Ο Ερυθρός Σταυρός της πόλης Bihać προειδοποίησε ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι όλες οι ανάγκες των εν λόγω ανθρώπων μπορούν να εξυπηρετηθούν στο προσωρινό κέντρο του Vučjak.

«Για πρώτη φορά, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την κατάλληλη θεραπεία, γιατί από τον Απρίλιο φροντίζουμε όλες τις ανάγκες των ανθρώπων του Vučjak. Σήμερα το πρωί βρήκαμε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο καμπ και όλες οι σκηνές είναι γεμάτες. Πρέπει να ξεκινήσουμε με έναν νέο τρόπο διανομής του εφοδιασμού σε τρόφιμα, αλλά φοβόμαστε ότι δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το καμπ του Vučjak με τον κατάλληλο τρόπο. Φοβάμαι ότι υπάρχει μια περίοδος αβεβαιότητας μπροστά μας», δήλωσε ο Selam Midžić από τον Ερυθρό Σταυρό.

Επιπλέον, ο Ερυθρός Σταυρός σκέφτεται να αποχωρήσει από το Vučijak. Ο επικεφαλής του τοπικού Ερυθρού Σταυρού Husein Kličić δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι η οργάνωση θα αποσύρει τους εθελοντές της από το κέντρο μετανάστευσης Vučjak λόγω της κατάστασης.

«Η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική. Εάν συνεχιστεί, εάν οι αρχές σταματήσουν να προσφέρουν φαγητό και πόσιμο νερό στο καμπ, θα προκύψει χάος και ο Ερυθρός Σταυρός θα αναγκαστεί να εφαρμόσει τη στρατηγική εξόδου, πράγμα που σημαίνει ότι θα τους παρέχουμε μόνο ένα γεύμα με την προστασία της τοπικής αστυνομίας μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού.

Το προσωρινό στρατόπεδο για τους μετανάστες του Vučijak έχει ήδη χαρακτηριστεί ως ανεπαρκές για το σκοπό αυτό, καθώς οι «ένοικοι» δεν έχουν ούτε τις ελάχιστες προϋποθέσεις για κανονική διαβίωση. Οι διεθνείς οργανισμοί φοβούνται ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα έχουν πολλά προβλήματα μόλις έρθει ο χειμώνας. Και είναι «προ των πυλών»./ ibna