Τα πρόσφατα μηνύματα από τα Σκόπια

Τα πρόσφατα μηνύματα από τα Σκόπια

Στα Σκόπια, οι ελπίδες για μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ έχουν σχεδόν σβήσει. Οι δηλώσεις των ηγετών του κράτους δείχνουν σαφώς μια δόση υποψίας και κρυμμένης απαισιοδοξίας. Ο πρόεδρος της χώρας, Stevo Pendarovski και ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev, έκαναν εκκλήσεις προς την ΕΕ να αποφασίσουν υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων.

«Καταφέραμε όλα όσα απαιτούνται. Αλλάξαμε και το όνομά μας μετά τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Κανένας υποψήφιος δεν το έκανε πριν … Το μήνυμά μου είναι: δώστε μας μια ευκαιρία και θα αποδείξουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Pendarovski.

Η αντιπολίτευση λέει έμμεσα ότι δεν θα υπάρξει ημερομηνία. Λένε ότι θέλουν να λάβουν μια ημερομηνία, αλλά εξακολουθούν να παίζουν τα παιχνίδια τους, επικρίνοντας την κυβέρνηση ως ένοχο αποτυχίας, ακόμα και μετά την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος, μέσω της συμφωνίας Πρεσπών.

Ο Ljupco Petkovski του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Eurotink λέει ότι η μη τήρηση της ημερομηνίας των διαπραγματεύσεων θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες και θα αλλάξει εντελώς την κατάσταση στη χώρα. «Η Γαλλία παίζει το ρόλο της στην εγχώρια πολιτική», ανέφερε.

«Ωστόσο, αυτό θα έχει συνέπειες για την ΕΕ. Η σημερινή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας που δεσμεύτηκε στις ευρωατλαντικές διαδικασίες θα αντιμετωπίσει μια αποτυχία, θα χάσει τη νομιμότητά της και θα ανοίξει έτσι την πόρτα για πρόωρες εκλογές και άλλες συνέπειες», πρόσθεσε ο Petkovski .

Οι πολίτες διχάζονται και λένε ότι είναι ένα παιχνίδι των Βρυξελλών. «Στην αρχή άλλαξαν το όνομα, έκαναν συμφωνία με τη Βουλγαρία και έπειτα έρχεται η ημερομηνία των διαπραγματεύσεων. Αλλά τώρα βλέπουμε ότι είναι ένα παιχνίδι, μια παγίδα. Αν μας δώσουν μια ημερομηνία, αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο θα είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζουμε ότι είναι μια μακρά διαδικασία», δήλωσε στο ΙΒΝΑ η Vesna M., ακτιβίστρια της κοινωνίας των πολιτών στα Σκόπια.

Τη γνώμη αυτή συμμερίζεται και ο Edmond Memeti, φοιτητής στο πανεπιστήμιο «Μητέρα Τερέζα», ο οποίος λέει ότι οι Βρυξέλλες είναι σίγουρα απογοητευμένες από τις αποφάσεις αυτέ και ότι κλείνει η πόρτα στα Βαλκάνια. «Εάν δεν υπάρχει κανένα θετικό μήνυμα, τότε όλοι οι ελπίδες εδώ θα έχουν φύγει και ήδη οι άνθρωποι φεύγουν μέρα με τη μέρα», τονίζει ο Edmond.

Οι επόμενες δύο ημέρες, όταν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίσουν εάν θα δώσουν ή όχι ημερομηνία για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, θα είναι ζωτικής σημασίας./Ibna