Η ψήφος των αποδήμων και οι ασκήσεις ισορροπίας στην Ελληνική Bουλή

Η ψήφος των αποδήμων και οι ασκήσεις ισορροπίας στην Ελληνική Bουλή

Τις προτάσεις τους για το σχέδιο ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό συζητούν σήμερα τα πολιτικά κόμματα. Ο υπουργός εσωτερικών υποδέχτηκε τους εκπροσώπους των κομμάτων, λίγες ημέρες μετά τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιβεβαιωθεί η εικόνα συναίνεσης- πλην ΣΥΡΙΖΑ- που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι διατίθεται να κάνει παραχωρήσεις από την πρόταση της Ν.Δ. προκειμένου να προκύψει συμφωνία. Μάλιστα προκειμένου ο διάλογος να καταλήξει σε συγκλίσεις η κυβερνητική πλειοψηφία εισηγήθηκε την αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο σχετικής συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

“Ο διάλογος θα πρέπει να γίνει με όρους δημοσιότητας, με θέσεις αρχής και όχι εν κρυπτώ να συζητούνται “ντιλς” μεταξύ κομμάτων για να επιδιωχθούν άλλοι σκοποί, όπως αυτό που ακούστηκε για απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα στο φως, τίποτα σε κρυφούς διαδρόμους”, σχολίασε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας θετικό το ξεκίνημα του διαλόγου.

“Κόκκινη γραμμή” της κυβέρνησης είναι η προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας, κάτι που βρίσκει σύμφωνα τα μικρότερα κόμματα. Όχι όμως και τον ΣΥΡΙΖΑ που εισηγείται να εκλέγονται 3 έως 12 βουλευτές επικρατείας, χωρίς να υπολογίζεται η ψήφος στο συνολικό αποτέλεσμα, με βάση το πόρισμα διακομματικής επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών στις αρχές του έτος.

Προϋπόθεση για να ισχύσει οποιαδήποτε πρόταση είναι να ψηφιστεί με, τουλάχιστον, 200 ψήφους. Με δεδομένη την θετική στάση του ΚΙΝΑΛ, του ΜΕΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης, καταλυτικός είναι ο ρόλος του ΚΚΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προτίθεται να αποδεχτεί, υπό όρους, δυο από τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει το ΚΚΕ: Αυτοπρόσωπη ψήφος στα προξενεία, όχι επιστολική και δυνατότητα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους μόνο όσων διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Τον κίνδυνο αντισυνταγματικότητας κρούει η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας πως το να τεθεί ως προϋπόθεση εκλογικού δικαιώματος το ΑΦΜ χρειάζεται συνταγματική αλλαγή. Κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει στα προς αναθεώρηση άρθρα που αποφάσισε η προηγούμενη προτείνουσα βουλή.

Η απλή αναλογική και τα σενάρια εκλογών πριν τη 4ετία

Εκτός από την ψήφο των αποδήμων ωστόσο υπάρχει άλλη μια κεντρική κυβερνητική πρωτοβουλία που απαιτεί 200 ψήφους. Ο λόγος για τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση της απλής αναλογικής που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης. “Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τότε οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές”, είπε χαρακτηριστικά, “ζεσταίνοντας” έτσι τα σενάρια για σκέψεις προσφυγής στις κάλπες πριν την ολοκλήρωση της τετραετίας προκειμένου να “καεί” η απλή αναλογική.

Για αλαζονεία κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΙΝΑΛ καθώς όπως τονίζουν ο Κ. Μητσοτάκης “προχωρά μόνος του σε ένα εκλογικό νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του με σκοπό να προκαλέσει διπλές τουλάχιστον εκλογές”. Εξάλλου το ΚΙΝΑΛ είχε προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος έτσι ώστε ο εκλογικός νόμος να μπορεί να αλλάζει, με άμεση ισχύ, με πλειοψηφία 180 ψήφων.

Βέβαια άλλος ένας παράγοντας που θα κρίνει τις εξελίξεις είναι η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατία. Μητσοτάκης και Γεννηματά συζήτησαν, όπως έγινε γνωστό, το ζήτημα παραπέμποντας τις αποφάσεις με το νέο έτος. Από τον ΣΥΡΙΖΑ  κάνουν λόγο για “παζάρι” μεταξύ Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ, με τον Πρόεδρο και την ψήφο των ομογενών./ibna