Οπισθοχώρηση Erdogan για το Manbij και το Kobani

Οπισθοχώρηση Erdogan για το Manbij και το Kobani

«Δεν με πειράζει να μπουν οι δυνάμεις του Assad στο Manbij»

«Ο Trump μου είπε μην χτυπάτε το Kobani. Δεν ενδιαφερόμαστε για το Kobani».

Με ξεκάθαρο τρόπο ο Erdogan δείχνει σημάδια αλλαγής σχεδίων και οπισθοχώρησης για την κατάληψη του Manbij και του Kobani. ᾽᾽Για μένα δεν είναι αρνητική εξέλιξη να μπουν οι δυνάμεις του καθεστώτος  (Assad) στο Manbij. Αφού στην πραγματικότητα  είναι δικά τους εδάφη. Αυτό που για μένα έχει σημασία είναι να φύγουν από εκεί οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Εγώ είπα στον Πούτιν αν εσείς θα απομακρύνετε τους τρομοκράτες τότε εσείς να κάνετε όλη την επιχείρηση.

Για το Kobani ο Trump μου είπε «μην το χτυπήσετε». Του είπαμε απλά το έχουμε περικυκλώσει. Δεν ενδιαφερόμαστε σοβαρά για το κέντρο του Kobani» δήλωσε ο Erdogan στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε για άλλη μια φορά την Ε.Ε. λόγω των αντιδράσεων στις επιχειρήσεις στη Συρία.

«Τους ενόχλησε όταν τους είπα θα ανοίξουμε τις πύλες. Τώρα καταλαβαίνουν πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Κι έτσι όπως προχωράμε εκεί θα οδηγηθούμε. Αν εσείς κάνετε τέτοια πράγματα εναντίον της Τουρκίας τότε κι εμείς έχουμε σχέδιο. Ανοίγουμε τα σύνορα μας κι έχουμε  3.6 εκατομμύρια προσφύγων. Θα πρέπει να τους πούμε «Άιντε η Ε.Ε σας αγαπάει πολύ, να πάτε στην Ε.Ε», δήλωσε ο Erdogan.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αποκάλυψε και μέρος της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας. Ο Macron μου είπε πως βλέπετε τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου για τις επιχειρήσεις». Κι εγώ του απάντησα «εσείς από πότε αναγνωρίζετε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου;»./ibna