Κυριάκος Μητσοτάκης: Σύντομα η Ελλάδα θα εξάγει ρεύμα στα Βαλκάνια

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σύντομα η Ελλάδα θα εξάγει ρεύμα στα Βαλκάνια

Την επένδυση της Enel Green Power στον Καφηρέα της Εύβοιας θέλησε να πιστωθεί πολιτικά με την χθεσινή του παρουσία όπου εγκαινίασε το αιολικό πάρκο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως άλλωστε είχε κάνει και με την μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος προ δύο εβδομάδων στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.

“Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά συμβαίνουν μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές.  Πριν ακόμη συμπληρωθούν 100 μέρες από την ορκωμοσία της, αποτελούν δείγμα εμπιστοσύνης προς μία Κυβέρνηση που στηρίζει τις γόνιμες δυνάμεις και των επενδυτών αλλά και των εργαζομένων”, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Παρότι ο ίδιος αναγνώρισε ότι το έργο έγινε μετά από πολλά χρόνια συστηματικής προσπάθειας, που φυσικά ήταν πριν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ.  Αμέσως μετά όμως επανήλθε λέγοντας ότι “το νέο αυτό αιολικό πάρκο, όπως ειπώθηκε, η μεγαλύτερη συστοιχία αιολικού δυναμικού στη χώρα μας είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο επενδυτικός χειμώνας σιγά-σιγά δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη. Η Ελλάδα, πλέον, αλλάζει -το βλέπουμε παντού- με νέες επενδύσεις και νέες δουλειές”.

Σημείωσε ακολούθως ότι πρόκειται για μία απολύτως ήπια, αλλά εξαιρετικά πλουσιοπάροχη «πράσινη» πηγή ενέργειας και πρόσθεσε ότι “είναι πρωτοβουλίες που μας φέρνουν πιο κοντά στην οριστικά απεξάρτηση από τον λιγνίτη, και την Ελλάδα πιο κοντά στα ζητούμενα του 21ου αιώνα”. Φιλοδοξία μας, λοιπόν, είναι η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρα στις ΑΠΕ. Όχι μόνο στην «πράσινη», αλλά και στην «γαλάζια» ανάπτυξη, αφού και οι θάλασσες μας μπορούν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολούθως έπλεξε το εγκώμιο της Enel Green Power, “τη μεγαλύτερη εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο. Η οποία -ταυτόχρονα με την λειτουργία των εγκαταστάσεών της- προστάτεψε και αναδάσωσε το υπεραιωνόβιο δάσος της καστανιάς, που περιβάλλει τις ανεμογεννήτριες της”.

Θέλω να τονίσω ότι το 3% των ετήσιων εσόδων της επένδυσης, γύρω στο ενάμισι εκατομμύριο ευρώ, θα επιστρέφει, βάσει συμβατικής υποχρέωσης της εταιρείας, στην τοπική κοινωνία.

Συνολικότερα για τα αιολικά πάρκα είπε “Μπορεί ο Δον Κιχώτης να πολεμούσε τους παλιούς ανεμόμυλους, βλέποντας σε αυτούς φανταστικούς εχθρούς. Εμείς υποδεχόμαστε τους νέους ως φίλους από το μέλλον. Που θα φέρουν καλύτερη, φθηνότερη ζωή στα νοικοκυριά και τελικά ένα διαφορετικό αλλά με τον τρόπο του εξίσου όμορφο περιβάλλον για όλους…Έως το τέλος του 2019 θα έχει υπογραφεί το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.  Πριν την ολοκλήρωσή του, όμως, θα προχωρήσουμε σε τροποποιήσεις του ισχύοντος, για την αντιμετώπιση των πολλών αγκυλώσεων που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν. Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση και θα ήταν χρήσιμο να έχουν τις προτάσεις όλων όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο”.

Ενέταξε δε την επένδυση  στην γρήγορη απεξάρτηση από τον λιγνίτη -μέχρι το 2028- και την αντικατάστασή του με ηπιότερες μορφές παραγωγής. Ανέφερε χαρακτηριστικά: “Αυτή η πρωτοβουλία μας βάζει στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας συζήτησης για τη γρήγορη απεξάρτηση από μορφές ενέργειας που έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Συνδυάζεται με την ανάγκη να απελευθερωθεί επιτέλους η εγχώρια αγορά ενέργειας, ώστε να προκύψουν περισσότερες θέσεις εργασίας και φθηνότερη ενέργεια. Και, βέβαια, να περιορίσουμε την οικονομική αιμορραγία που προκαλούν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι μία χώρα η οποία εξάγει ηλεκτρική ενέργεια, ειδικά στις Βαλκανικές χώρες, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν πολύ σύντομα το πρόβλημα, θα πρέπει να απεξαρτηθούν από τις σχετικά ενεργοβόρες υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη, λοιπόν, προκρίνουμε -και θα εγκριθούν στην επόμενη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων- δύο σημαντικά έργα σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα (…) συνολικής ισχύος 461 MW. Είναι επενδύσεις 400 εκατομμυρίων ευρώ, θα φέρουν πολλές θέσεις εργασίας, θα τονώσουν κι άλλο το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα…Μέχρι το 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διασυνδέσεις της ηπειρωτικής χώρας με τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Μέχρι το 2030 η διασύνδεση των Δωδεκανήσων. Η δε κρίσιμη διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης θα επιτευχθεί νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2020./ibna