Κοσσυφοπέδιο: Συνάντηση Kurti με τον επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ – Άμεση διαμόρφωση της κυβέρνησης

Κοσσυφοπέδιο: Συνάντηση Kurti με τον επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ – Άμεση διαμόρφωση της κυβέρνησης

Ο επικεφαλής του κινήματος αυτοπροσδιορισμού, Albin Kurti, συναντήθηκε χθες την επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Natalya Apostolova.

Η Natalya Apostolova συνεχάρη τον Kurti για το αποτέλεσμα των εκλογών και για την πρόοδο αυτής της διαδικασίας. Είπε ότι εκτός από το βόρειο τμήμα της χώρας, όπου αναφέρθηκε ότι υπήρξαν πιέσεις στους ντόπιους Σέρβους, όλα φάνηκαν να κύλησαν αρκετά τακτικά.

«Τώρα είναι σημαντικό, μετά την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων, να δημιουργηθούν τα νέα θεσμικά όργανα και η κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την κατανομή των κονδυλίων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη διαφόρων έργων στο Κοσσυφοπέδιο, όπως στους τομείς της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας και του περιβάλλοντος», ανέφερε η κ. Apostolova.

Από την πλευρά του ο κ. Kurti ευχαρίστησε την επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ για την επίσκεψη και εξέφρασε ανησυχία για την εκλογική διαδικασία στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Είπε ότι αντιμετωπίζει τις παραβιάσεις και τις παρατυπίες εκεί, καθώς και ότι χρειάζεται να ξεκινήσει αναπτυξιακός διάλογος με τους Σέρβους της περιοχής.

Ο κ. Kurti ανέφερε, επίσης, ότι έχει τονίσει την ανάγκη για ένα μίνι σχέδιο Marshal της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, ιδίως για την ενοποίηση και ανάπτυξη χωριστών πόλεων, που θα επιτρέψει την κοινωνική πρόοδο και την «έκρηξη» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Παράλληλα, δήλωσε ότι χαιρέτισε την εκτίμηση και την κατάταξη των θεμάτων της Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, της Federica Mogherini και του Επιτρόπου Διεύρυνσης Johannes Hahn, για τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου, στις οποίες υπογραμμίστηκε η σημασία που έχει να ξεκινήσει η νέα κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν με μέτρα που επηρεάζουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, το κράτος δικαίου, την εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης «SAA» και το ζήτημα του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία./ibna