Ο Iohannis έχρισε εντολοδόχο Πρωθυπουργό της Ρουμανίας τον Ludovic Orban

Ο Iohannis έχρισε εντολοδόχο Πρωθυπουργό της Ρουμανίας τον Ludovic Orban

Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis ανακοίνωσε, από τηλεοράσεως, ότι ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο του Φιλελεύθερου κόμματος PNL Ludovic Orban.

Μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Orban ανακοίνωσε ότι θα έχει τις εξής προτεραιότητες:

– επαναφορά των μακροοικονομικών ισορροπιών που επηρέασαν εκατομμύρια Ρουμάνους

– αναδόμηση του κυβερνητικού μηχανισμού

– ψηφιοποίηση των θεσμών

– ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής πορείας της Ρουμανίας στη βάση της συμφωνίας που υπέγραψε το PNL κατόπιν υποδείξεως του Προέδρου

– σεβασμός της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης

– επαναφορά των θεσμών στην υπηρεσία του πολίτη

Σε δηλώσεις του, μετά την ανάθεση της εντολής στον Orban, ο προερχόμενος από το PSD πρόεδρος της Βουλής Marcel Ciolacu, δήλωσε ότι σε καμιά περίπτωση οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα ψηφίσουν μια κυβέρνηση PNL, δεν θα περάσει μια τέτοια κυβέρνηση από το Κοινοβούλιο κι ότι με βεβαιότητα δεν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Εν αναμονή της νέας κυβέρνησης, η Viorica Dăncilă παραμένει στην εξουσία

Μολονότι η κυβέρνηση Dăncilă έπεσε στις 10 Οκτωβρίου, η υπουργική ομάδα του PSD θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία ακόμα έναν μήνα και να διοργανώσει τις προεδρικές εκλογές εξαιτίας των προθεσμιών που προβλέπει το Σύνταγμα και της εύθραυστης πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο.

Το Σύνταγμα (αρ.103) προβλέπει ότι μετά τις διαβουλεύσεις, ο Πρόεδρος αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν εντολοδόχο Πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει εντός 10 ημερών να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για το κυβερνητικό πρόγραμμα και ολόκληρο το κυβερνητικό σχήμα. Το πρόγραμμα και τα ονόματα εξετάζονται σε κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας και η έγκριση δίνεται με απλή πλειοψηφία.

Μετά την ανακοίνωση του Κlaus Iohannis σήμερα ως εντολοδόχου Πρωθυπουργού Ludovic Orban, εκείνος έχει προθεσμία έως τις 25 Οκτωβρίου να αποσπάσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για την κυβέρνησή του και το πρόγραμμά της. Καθώς το PSD και το Pro România ελέγχουν πολλές επιτροπές του Κοινοβουλίου, το πιθανότερο είναι οι ακροάσεις να τραβήξουν  εις μάκρος, ορισμένοι υπουργοί να μη γίνουν δεκτοί και η τελική ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί την ημέρα που λήγει η προθεσμία, δηλαδή, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου.

Επειδή στους κόλπους αρκετών κομμάτων υπάρχουν διαφωνίες για το αν θα πρέπει να στηρίξουν ή όχι μια κυβέρνηση PNL, είναι πολύ πιθανό ο Orban να μην μπορέσει να περάσει από το Κοινοβούλιο. Οπότε το Σύνταγμα προβλέπει ότι η διαδικασία θα επαναληφθεί από την αρχή: διαβουλεύσεις, διορισμός εντολοδόχου Πρωθυπουργού, σχηματισμός κυβερνητικής ομάδας και προγράμματος, ακροάσεις στις ειδικές επιτροπές του Κοινοβουλίου και ψηφοφορία εντός 10ημέρου.

Το νωρίτερο Συνεπώς η ψηφοφορία για τη δεύτερη κυβερνητική πρόταση θα γίνει είτε την εβδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές είτε την εβδομάδα μετά τον α’ γύρο των προεδρικών. Σε όλο αυτό το διάστημα, η Viorica Dăncilă θα απολαμβάνει της διπλής ιδιότητας της μεταβατικής Πρωθυπουργού -με συγκεκριμένες δυνατότητες και αρμοδιότητες- και υποψήφιας του PSD για τη Προεδρία./ibna