Στέλιος Πέτσας: στις 100 πρώτες ημέρες η χώρα άλλαξε ταχύτητα

Στέλιος Πέτσας: στις 100 πρώτες ημέρες η χώρα άλλαξε ταχύτητα

Με έναν απολογισμό των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης που συμπληρώνονται αύριο ξεκίνησε το μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλος Πέτσας. “Ήδη έγιναν πολλά, η κυβέρνηση νοιάζεται για τους πολίτες, για τους πιο αδύνατους, μειώνοντας φόρους και αυξάνοντας το εισόδημά τους. Νοιάζεται για όλους τους Έλληνες. Η χώρα άλλαξε ταχύτητα: οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας βελτιώθηκαν”

-η χώρα δανείστηκε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο

-δανείστηκε με 1,5% για δεκαετές ομόλογο

-μειώθηκε 22% μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ

-Χορήγηθηκαν 66.000 συντάξεις χηρείας

-έγιναν επιστροφές ΕΦΚΑ 100 εκατομμύρια

-ξεμπλοκάραμε τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια

-παίρνουμε πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή όπως η απολιγνιτοποίηση και η κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης

-απενεργοποιήθηκε η βόμβα της ΔΕΗ

-καλύφθηκαν τα κενά στα σχολεία με προσλήψεις εκπαιδευτικών

-καταργήθηκε το άσυλο βίας και ανομίας

-εκκενώθηκαν κτήρια που είχαν καταληφθεί για χρόνια.

-ο πρωθυπουργός επανασυστήνει την Ελλάδα στην διεθνή κοινότητα με σειρά συναντήσεων

Ακολούθουν οι επόμενες 100 ημέρες, είπε ο κ. Πέτσας: “Εντός των προσεχών ημέρων κατατίθεται και ο προυπολογισμός ανάπτυξης και δημοσιονομικής ισορροπίας του 2020…Δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό ούτε το 2019 ούτε το 2020. Θα προβλέπονται 1, 2 δις ευρώ για ενίσχυση της οικογένειας και περαιτέρω μείωση της φορολογίας. Επίσης επίκειται η ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου, ενώ σημέρα εισάγεται το αντικαπνιστικό νομοσχέδιο με την αυστηροποίηση των διατάξεων. Θα ψηφιστούν επίσης νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, θα έλθουν οι αλλαγές στους ποινικούς κώδικες και θα κατατεθεί το φορολογικό”.

Ειδική αναφορά έκανε στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με απαράβατη προυπόθεση την ισότητα της ψήφου. Είπε ακόμη ότι θα έλθει το νέο ασφαλιστικό που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια. “Ένα από τα στοιχεία της κρίσης ήταν τα κόκκινα δάνεια. Το σχέδιο Ηρακλής εγκρίθηκε από την ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου. Η εφαρμογή του θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες. Θα επιτρέψει στις τράπεζες να ανοίξουν την στρόφιγγα προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων. Η κυβέρνηση νοιάζεται για τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων” ανέφερε.

Για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στον Καφηρέα της Εύβοιας για να εγκαινιάσει επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ της Enel Green Power σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αύριο θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα αποφασιστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. “Η ΕΕ θα πρέπει να πιέσει την Τουρκία για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου δίχως να εγκαταλείπει τους πρόσφυγες” είπε ο κ. Πέτσας.

Για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και αν συζητήθηκε στις συναντήσεις των πολιτκών αρχηγών θύμισε ότι ο πρωθυπουργός είπε πως είναι νωρίς. Προς το τέλος του έτους θα πάρει τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός.

Για μεταναστευτικό προσφυγικό και αν ήταν ανέτοιμη η κυβέρνηση είπε ότι είναι ένα κορυφαίο ζήτημα που ακουμπά όλη την κοινωνία. “Επιμένουμε σε επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο, φύλαξη συνόρων, αύξηση επιστροφών προς την Τουρκία, αποσυμφόρηση νησιών”. Το σχέδιο μας θα αποδώσει καρπούς στην αρχή της Άνοιξης.

Δεν έκανε σχόλιο για τις αυξήσεις που κάνουν οι τράπεζες στις υπηρεσίες τους προς του πολίτες, σημείωσε όμως ότι “η πολιτική μας είναι η πολιτική ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών”./ibna