Σερβία: Tο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στα Δυτικά Βαλκάνια είναι γεγονός

Σερβία: Tο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στα Δυτικά Βαλκάνια είναι γεγονός

Την μεγαλύτερη εμπορική μονάδα αιολικής ενέργειας των Δυτικών Βαλκανίων, ισχύος 158 MW, εγκαινίασε στην Σερβία η κοινοπραξία Vetroelektrane Balkana (WBEG), με έδρα το Βελιγράδι.

Η εν λόγω κοινοπραξία είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης της εταιρείας Masdar, εταιρείας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με έδρα το Άμπου Ντάμπι, της γερμανικής εταιρείας επενδύσεων και ανάπτυξης Deutsche Investitions und Entwicklungsgesellschaft (DEG) και της φινλανδικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Taaleri Group.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία WEBG που ανέλαβε την υλοποίηση του αιολικού σταθμού Čibuk 1, είναι 100% θυγατρική της Tesla Wind όπου συμμετέχουν κατά 60% η Masdar, κατά 30% η Taaleri Energia και κατά 10% η DEG.

Η WBEG έχει επενδύσει 300 εκατομμύρια ευρώ στην κατασκευή του αιολικού σταθμού, ο οποίος βρίσκεται 50 χλμ. από το Βελιγράδι και είναι εξοπλισμένος με 57 τουρμπίνες.

Το έργο έχει επίσης στηρίξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) και ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης – International Finance Corporation (IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η εν λόγω μονάδα αναμένεται να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια 113.000 νοικοκυριά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η λειτουργία του αιολικού σταθμού εκτιμάται ότι θα αποτρέψει την εκπομπή 370.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

«Το Čibuk 1 δεν συνιστά μονάχα ένα δείγμα του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της Σερβίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της δέσμευσης που έχει αναλάβει για τον εκσυγχρονισμό του τομέα ηλεκτροπαραγωγής, αλλά επίσης αποτελεί μία επένδυση για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Masdar, Mohamed Al Ramahi.

«Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής μας στρατηγικής και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που βλέπουμε την Σερβία να σημειώνει τόσο καλή πρόοδο στις ΑΠΕ και το ότι είναι σε θέση να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες» επεσήμανε από την πλευρά της η επικεφαλής της EBRD Western Balkans, Zsuzsanna Hargitai.

«Τα σημερινά εγκαίνια του αιολικού πάρκου Čibuk 1 ενισχύουν περαιτέρω την εταιρική σχέση και συνεργασία της ΗΑΕ με την Σερβία και την κυβέρνηση της. Από την ίδρυση της Masdar πριν από μια δεκαετία, η αποστολή της ήταν να προωθήσει τον τομέα της καθαρής ενέργειας και να παράσχει βιώσιμες και καινοτόμες λύσεις στις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες. Σήμερα, το όραμα αυτό υλοποιείται μέσω έργων όπως το Čibuk 1, το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στα Δυτικά Βαλκάνια» υπογράμμισε τέλος ο υπουργός Eξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρόεδρος της Masdar, Sultan Ahmed Al Jaber.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το έργο εντάσσεται στους στρατηγικούς στόχους της Σερβίας για 27% εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2020, ενώ συμβάλει στην μείωση της εξάρτησης από τον άνθρακα κατά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.